Ett saftigt och gott rågbröd med solrosfrön
2 limpor
Tid: cirka 3 timmar
+ 5 minuter dagen före
Dag 1:
2 dl rågkross
1 dl solrosfrö
1 tsk salt
3 dl hett vatten
1. Blanda och låt stå under lock och svalna över natten i
rumstemperatur.
Dag 2:
5 dl kallt vatten
3 dl sirap
6 dl vetemjöl
5 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
60 g jäst
1 dl solrosfrö
2. Blanda gröten från dag 1 med övriga ingredienser och arbeta degen i 5 minuter.
3. Låt degen jäsa i 45 minuter. Klä två avlånga formar med bakplåtspapper, dela degen och häll i formarna.
4. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.
5. Ställ in bröden i nederdelen av ugnen i 250 grader. Spraya in vatten i ugnen med en blomspruta och sänka samtidigt värmen till 200 grader. Grädda i cirka 45 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt i det.