Grönkålen bör vara med på julen, liksom den lagrade cheddarosten. Kombinera de båda i en härlig paj som är lika god varm som kall.
1 paket smördeg (400 g)
Fyllning
250 g grönkål
2 rödlökar
30 g smör
200 g lagrad cheddarost
2 ägg
2 dl grädde
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en pajform med smördeg (ca 24 cm i diameter) och pricka degen med en gaffel.
Förgrädda skalet i ugnen tills det fått lite färg.
3. Skär loss grönkålsbladen från bladstammen och hacka dem grovt. Koka i saltat vatten i ca 3 minuter, häll av i durkslag, spola i kallt vatten och krama ur vätskan.
4. Strimla löken och fräs den och grönkålen i smör, salta och peppra.
5. Riv osten och blanda ner i grönsakerna, fördela blandningen i pajskalet.
6. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar, häll över pajen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Lägg lite folie över pajen om den börjar få för mycket färg.
8. Tag ut och låt svalna innan den serveras.
Text och recept Anna Henning Moberg
Foto Linda Prieditis