25 mars är det våffeldagen och nedan bjuder vi på ett recept på lite matigare våfflor - gröna spenatvåfflor med hjortron, crème fraîche och lax. Men det går såklart lika bra att göra vanliga våfflor också med sylt och grädde.
Våfflor 4-6 lagg
50 gram hackad spenat
50 gram smält smör
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
3 dl gräddfil
Hjortron-crème frâîche
2 dl crème fraîche
0,5 dl fast hjortronsylt
riven färsk pepparrot efter tycke och smak
1 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
Till servering
1 rejäl bit varmrökt lax per våffla
en dillkvist
1. Börja med att smälta smöret och låt det sedan svalna.
2. Tina spenaten, pressa ur vätskan och ställ åt sidan ett tag.
3. Blanda alla torra ingredienser: mjöl, bakpulver och salt, i en skål.
4. Vispa i gräddfil och ägg och blanda ner de torra ingredienserna till en slät smet.
5. Blanda spenaten med det smälta smöret och mixa slätt, blanda ner den gröna mixen i den släta smeten.
6. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör.
7. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna (gröna).
8. Blanda under tiden alla ingredienser till crème fraichen.
9. Servera våfflorna med lax, hjortron-crème frâiche och dill.
Recept Anette Rosvall
Foto Thomas Carlgren