Gröna spenatvåfflor med hjortron, crème fraîche och lax
Foto Thomas carlgren
Recept | recept

Gröna spenatvåfflor med hjortron, crème fraîche och lax

25 mars är det våffeldagen och nedan bjuder vi på ett recept på lite matigare våfflor - gröna spenatvåfflor med hjortron, crème fraîche och lax. Men det går såklart lika bra att göra vanliga våfflor också med sylt och grädde.

Tidningen Senioren
Publicerad 2011-03-15
Våffeldagen är en kristen högtid, Marie bebådelsedag. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag veta av ärkeängeln Gabriel att hon bar på Guds son. Det är alltså därför vi firar den 25 mars – nio månader innan Jesus ska ha fötts.
Dagen kom sedan att markera skiftet från vinter till vår i det som kallas vårfrudagen. Att det även blev våffeldagen beror på att i vissa dialekter uttalas vårfrudagen som vafferdagen, som påminde om det tyska ordet vaffel (våffla) och så blev alltså vårfrudagen även våffeldagen.

Våfflor 4-6 lagg
50 gram hackad spenat
50 gram smält smör
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
3 dl gräddfil

Hjortron-crème frâîche
2 dl crème fraîche
0,5 dl fast hjortronsylt
riven färsk pepparrot efter tycke och smak
1 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar

Till servering
1 rejäl bit varmrökt lax per våffla
en dillkvist

1. Börja med att smälta smöret och låt det sedan svalna.
2. Tina spenaten, pressa ur vätskan och ställ åt sidan ett tag.
3. Blanda alla torra ingredienser: mjöl, bakpulver och salt, i en skål.
4. Vispa i gräddfil och ägg och blanda ner de torra ingredienserna till en slät smet.
5. Blanda spenaten med det smälta smöret och mixa slätt, blanda ner den gröna mixen i den släta smeten.
6. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör.
7. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna (gröna).
8. Blanda under tiden alla ingredienser till crème fraichen.
9. Servera våfflorna med lax, hjortron-crème frâiche och dill.

Recept Anette Rosvall
Foto Thomas Carlgren

Tidningen Senioren
Publicerad 2011-03-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas