Flankstek är en mycket god styckdetalj av nöt som sitter i ljumsken på djuret som en del av slaksidan. I tunna skivor ihop med den sydamerikanska röran chimichurri är det en riktig delikatess att servera med potatis, sallad eller som en härlig rätt på en buffé. Får du inte tag i flankstek går det utmärkt med ryggbiff.
4 portioner
eller 10 portioner på buffé
1 flankstek (cirka 800 g)
2 msk olivolja
25 g smör
salt och peppar
2 msk chili explosion
CHIMICHURRI
1 kruka / 1 dl finhackad persilja
1 kruka finhackad oregano
1 dl olivolja
3 msk rödvinsvinäger
1 citron rivet skal + juicen
3 msk finhackad schalottenlök
1 tsk finhackad vitlök
1 msk chili explosion
(alt 1 tsk chiliflakes)
1 1/2 krm salt
1. Ta ut köttet ur kylen i god tid så att det är rumstempererat när du ska tillaga det.
2. Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna och lägg i köttet när smöret tystnat. Krydda ordentligt runt om och bryn på båda sidor tills det fått fin färg. Ös med fettet hela tiden. Tag av pannan och låt köttet svalna.
3. Blanda örter, olivolja, vinäger, citronskal och juice, schalottenlök, vitlök och kryddor i en mortel och stöt röran till en jämn marinad.
4. Skär upp köttet i tunna skivor (det ska vara rejält rött inuti) och skeda över chimichurrin.
Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis