Hummer thermidor, eller svampgratinerad hummer är en riktig klassiker och ett utmärkt sätt att njuta av det lyxiga skaldjuret.
2 portioner
1 färsk hummer (fryst duger också)
2 schalottenlökar
4-5 färska champinjoner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 dl Västerbottensost
1/2 dl hackad slätbladig persilja
4 äggulor
salt och peppar
1. Be att få hummern halverad i butiken eller dela den på längden med en kraftig kniv. Gröp ur hummerköttet och hacka det grovt. Spara skalen hela.
2. Hacka lök och svamp och fräs i smör i några minuter.
3. Pudra över mjöl, tillsätt vin och grädde och koka upp. Sjud sakta i cirka 10 minuter.
4. Tag bort från värmen och rör i hummerkött, ost, persilja och äggulor. Smaka av med salt och peppar.
5. Häll stuvningen i hummerskalen och gratinera mitt i ugnens på övervärme i cirka 10 minuter eller tills stuvningen fått fin färg. Servera genast.
Recept Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch