Gör gravlaxen lite extra läcker med härlig enbärsbrytning. Lika gott på julbordet som till nyårsförrätt. Söt och len senapsmajonnäs passar bra som tillbehör.
6 portioner
500 g laxloin (typ Salma lax)
2 msk salt
2,5 msk socker
1 tsk enbär
1 tsk gin
1 krm grovmalen vitpeppar
1 liten knippe dill
Mortla salt, socker, enbär, gin och peppar. Strimla stjälkarna på dillen så tunt du kan (spara dillvipporna till garnering) och blanda det med kryddorna. Gnid in laxen med blandningen och slå in den i plastfolie. Låt stå över natten.
Senapsmajonnäs
2 msk söt och stark senap
4 msk majonnäs
salt och peppar
Rör ihop senap och majonnäs, smaka av med salt och peppar.
Servering
Skär laxen i tunna skivor, gärna på snedden så blir de lite större. Lägg skivorna över ett fat eller portionstallrikar och toppa med senapsmajonnäs och dillvippor.
Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis