Recept

Gin- och enbärsgravad lax

Gör gravlaxen lite extra läcker med härlig enbärsbrytning. Lika gott på julbordet som till nyårsförrätt. Söt och len senapsmajonnäs passar bra som tillbehör.

Publicerad 2009-12-06
recept, gin- och enbärsgravad lax, gingravad
recept, gin- och enbärsgravad lax, gingravad

6 portioner

 

500 g laxloin (typ Salma lax)

2 msk salt

2,5 msk socker

1 tsk enbär

1 tsk gin

1 krm grovmalen vitpeppar

1 liten knippe dill

 

Mortla salt, socker, enbär, gin och peppar. Strimla stjälkarna på dillen så tunt du kan (spara dillvipporna till garnering) och blanda det med kryddorna. Gnid in laxen med blandningen och slå in den i plastfolie. Låt stå över natten.

 

Senapsmajonnäs

2 msk söt och stark senap

4 msk majonnäs

salt och peppar

 

Rör ihop senap och majonnäs, smaka av med salt och peppar.

 

Servering

Skär laxen i tunna skivor, gärna på snedden så blir de lite större. Lägg skivorna över ett fat eller portionstallrikar och toppa med senapsmajonnäs och dillvippor.

 

Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas