Årets Nationalrätt 2005
Recept: Kent Sandin, Haga Slott, Enköping
4 portioner
500 g lammfärs
1 ägg
1 hg getost
lite finhackad färsk timjan
salt och peppar
smör att steka i
Bönor:
2 dl torkade bruna bönor
2 normalstora morötter, skalade och tärnade
2 palsternackor, skalade och tärnade
6 dl kalvfond
1 msk hackad färsk rosmarin
salt och peppar
en nypa socker
halv pressad citron
Vitlökscrème:
10 skalade vitlöksklyftor
1 dl vispgrädde
1 msk finskuren gräslök
salt och peppar
Biffarna:
1 Blanda ihop färs, ägg och kryddor och forma till åtta biffar.
2 Dela osten i åtta bitar
3 Lägg en ostbit på varje biff och forma dem så att osten hamnar i mitten.
4 Stek dem i smör.
Bönorna:
1 Skölj bönorna noga och blötlägg i kallt vatten 12-14 timmar.
2 Koka sedan i nytt vatten på svag värme 30-60 minuter tills de mjuknar.
3 Skölj med kallt vatten. Koka under tiden morots- och palsternackstärningarna nästan mjuka i saltat vatten.
4 Häll av vattnet. Tillsätt fonden och bönorna och låt koka tills allt är mjukt.
5 Blanda i rosmarin. Krydda med salt, peppar, socker och citron.
6 Smaka av.
Vitlökscrème:
1 Koka vitlöksklyftorna mjuka i grädden.
2 Salta och peppra.
3 Mixa det slätt och blanda i gräslöken.
Vid serveringen ringla vitlökscrèmen över bönorna.