En frisk och lite chilihet spansk soppa är en riktigt ståndsmässig lunch att servera på utflyktsfilten. Häll gärna upp den i lite grövre plastglas och toppa med färska örter. Gott, nyttigt och vackert.
Gazpacho
4 portioner
2 stjälkar blekselleri
1 liten grön paprika
1 gurka
1 liten fänkål
1 liten grön chili
1 lime
2 msk jungfruolivolja
2 dl kall grönsaksbuljong
salt och svartpeppar
1. Rensa och skär alla grönsaker i bitar.
2. Mixa med saften från limen, olivoljan och buljongen. Smaka av med salt och peppar.
3. Kyl soppan ordentligt och förvara den i termos med några isbitar.
4. Servera i stora plastglas med oststicksen till.
Oststicks
2 smördegsplattor
2 dl riven lagrad ost
1 krm cayennepeppar
flingsalt
1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Kavla ut smördegsplattorna.
3. Strö ut den rivna osten på en av dem och pudra över cayennepeppar. Lägg den andra smördegsplatten över. Kavla och vik, kavla och vik – fortsätt tills osten är ordentligt inarbetad i degen.
4. Skär tunna strimmor av ostdegen, snurra dem några varv till en spiral och lägg på smörpapper.
5. Grädda sticksen tills de är vackert gyllenbruna. Strö över flingsalt och låt svalna.