En perfekt inledning på en middag är denna rätt med ricotta- och basilikafyllda zucchinirullar med rårörda tomater.
En smakrik och fräsch vegetarisk förrätt blir den perfekta inledningen på en middag med en lite mastigare varmrätt.
1 citron
1 kruka basilika
2 burkar ricotta (500 g)
salt och peppar
2 zucchini
2 msk olivolja
2 dl fint riven parmesan
RÅRÖRDA TOMATER
500 g plommontomater
1/2 dl råsocker
1 tsk pressad citron
1. Finhacka det mesta av basilikan men spara lite till garnering. Blanda basilikahack, citronriv och citronsaft med ricottan och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen i 30 minuter.
2. Dela tomaterna. Gröp ur kärnorna och kasta dem. Skär tomatköttet i små fina bitar och lägg i en skål. Häll över råsockret och rör tills det smält. Smaka av med pressad citron, lite salt och generöst med svartpeppar.
3. Häll lite god olivolja i botten på en ugnsfast form. Skiva zucchinin på längden med en osthyvel. Använd inte de första, smalare skivorna; du behöver ungefär 24 remsor till 4 portioner.
4. Lägg en matsked av ricottafyllningen på varje remsa och rulla ihop. Lägg rullarna tätt i formen och pensla dem med olivolja. Salta, peppra och strö över parmesan. Gratinera i ugnen i 5 minuter eller tills osten smält och rullarna fått lite färg.
Text/Recept: Elenora Von Essen
Foto: Linda Preditis