Med äpplen och hasselnötter i degen blir dessa små matbröd extra saftiga och smakrika.
10-15 st
25 g jäst
5 dl kallt vatten
½ dl mörk sirap
½ dl rapsolja
1 msk salt
3 dl grovt rågmjöl
9-10 dl liter vetemjöl
2 dl hasselnötskärnor
1-2 syrliga äpplen
rapsolja att pensla med
sesamfrö
1. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i hälften av det kalla vattnet. Slå på resten av vattnet tillsammans med sirap, rapsolja och salt.
2. Tillsätt nästan allt mjöl och bearbeta degen, helst med matberedare i cirka 5 minuter tills degen börjar släppa från bunken. Tillsätt det sista mjölet också om det behövs. Degen ska vara ganska lös.
3. Hacka hasselnötskärnorna mycket grovt. Tag bort kärnhusen och skär äpplena i små bitar. Blanda till sist ned nötter och äpplen i degen. Strö över lite mjöl och täck degen med en bakduk. Låt jäsa till dubbla storleken (cirka 2 timmar).
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Skär degen i 10-12 bitar. Drag lite i degen och forma bitarna med händerna till rektanglar på en plåt täckt med bakplåtspapper.
5. Låt jäsa 30 minuter till under bakduk. Pensla sedan frallorna med olja, strö över sesamför och grädda bröden mitt i ugnen i 200 grader, cirka 25 minuter.
Låt bröden svalna på galler.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch