Frossa på skaldjur
Foto Björn Tesch
Recept

Frossa på skaldjur

Oktober är skaldjursmånad. Hummerfisket har nyss haft premiär och kyldiskarna är fyllda av välmatade krabbor och spänstiga räkor. Välkommen till bords!

Publicerad 2011-10-15

Räkceviche
2 portioner

1 mango
2 tsk hackad röd chili
2-3 msk hackad rödlök
1 näve färsk koriander
500 g räkor (cirka 200 g skalade)
1 lime, rivet skal och saft
1 nypa socker, 1 nypa salt
1 msk rapsolja

1. Skär mangon i bitar och skala räkorna.
2. Hacka chili, lök och koriander och blanda med mango och räkor.
3. Riv limeskal utan att det vita kommer med och pressa ur limesaften. Blanda i räksalladen. Tillsätt socker och salt. Blanda om och låt stå i minst 20 minuter i kylen.
4. Ta fram räksalladen en stund före servering så att den inte är helt kylskåpskall. Lägg upp i två vackra glas, toppa ev med lite mer koriander.

altGratinerad hummer
2 portioner

1  färsk hummer (fryst duger också)
2 schalottenlökar
4-5 färska champinjoner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 dl Västerbottensost
1/2 dl hackad slätbladig persilja
4 äggulor
salt och peppar

1. Be att få hummern halverad i butiken eller dela den på längden med en kraftig kniv. Gröp ur hummerköttet och hacka det grovt. Spara skalen hela.
2. Hacka lök och svamp och fräs i smör i några minuter.
3. Pudra över mjöl, tillsätt vin och grädde och koka upp. Sjud sakta i cirka 10 minuter.
4. Tag bort från värmen och rör i hummerkött, ost, persilja och äggulor. Smaka av med salt och peppar.
5. Häll stuvningen i hummerskalen och gratinera mitt i ugnens på övervärme i cirka 10 minuter eller tills stuvningen fått fin färg. Servera genast.

altSkaldjurs-frossa med tillbehör
2-6 portioner

Blandade skaldjur
Här har vi valt kokta räkor, havskräftor, ben av kungskrabba och lätthalstrad pilgrimsmussla.

Tillbehör
osötat bröd av god kvalitet
citronklyftor
saffransmajonnäs
örtsås
ev. grönsallad

Saffrans-majonnäs
1 ägg
1 tsk äppelcidervinäger (annan vinäger går också bra)
1 nypa salt
1/2 paket saffran
1 1/2 dl neutral matolja (inte oliv)

1. Vispa gulan med vinäger och saffran.
2. Tillsätt oljan lite i taget och rör eller vispa hela tiden, gärna med elvisp. Smaka av med lite salt.

Grön sås
1/2 dl hackad basilika
1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad slätbladig persilja
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 nypa salt

1. Mixa örterna med hälften av crème fraichen. Crème fraichen kan bli lite rinnig när den mixas så spar hälften och rör ned på slutet tillsammans med majonnäs och lite salt.
2. Låt gärna stå i minst 20 minuter så smakerna »gifter sig« med varandra.

Clam Chowder, musselgryta
2 portioner

1/2 pkt bacon (70 g)
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
4 potatisar (200 g)
1 lagerblad
6 dl hönsbuljong
1-2 dl majs
1 tsk torkad timjan
1/2 kg tvättade musslor (200 g utan skal)
1/2 röd chili
1 dl hackad slätbladig persilja
1/4 citron, saften
3 msk grädde eller crème fraiche
salt och peppar

1. Skär bacon bitar och stek i grytan tills den får färg. Hacka lök, vitlök, selleri och potatis och lägg i grytan tillsammans med lagerblad och 3 dl buljong. Puttra sakta i 15 minuter.
2. Lägg i majs, timjan och resten av buljongen och puttra i 20 minuter till.
3. Koka de tvättade musslorna genom att hetta upp en gryta med lock. Häll sedan i 1-2 dl vatten tillsammans med musslorna, lägg på locket och låt dem ånga tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Häll av musslorna genom en sil och spara spadet. Häll sedan både musslor och spad i grytan. Spara eventuellt några musslor till dekoration.
4. Tillsätt chili, persilja och citronsaft och tag bort lagerbladet.
5. Mixa hälften av soppan och häll sedan tillbaka den. Rör i grädde och smaka av med salt och svartpeppar. Låt soppan bli varm före servering.
Ett gott surdegsbröd passar bra till den varma grytan.

altKrabbsalladsmacka
2 mackor

Sallad
1 krabba (cirka 100 g kött)
2 msk majonnäs
1/2 dl gräddfil
1/3 vitlöksklyfta
sockerärtor
1 msk hackad salladslök
3 tsk röd rom
salt och peppar

Till serveringen
2 rejäla brödskivor
bordsmargarin

1. Rensa krabban och hacka köttet.
2. Blanda majonnäs, gräddfil och krabbkött. Pressa i vitlök.
3. Skär sockerärtor och salladslök i små bitar. Blanda ärtor, salladslök och rom i krabbsalladen. Smaka av med salt och peppar.
4. Bred lite margarin på brödet. Klicka på krabbsallad och servera med en sallad.

Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas