Ställ gärna fram ett litet fat med god olivolja att doppa brödet i.
1 långpannebröd
50 g jäst
7 dl vatten
13-14 dl mjöl (durum)
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
Toppning:
3 msk olivolja
2-3 kvistar rosmarin
1 msk flingsalt
1. Smula jästen och blanda ut med hälften av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och arbete degen till en lös och smidig deg som får jäsa under bakduk i 30 minuter.
2. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll ut den lösa degen. Strö på lite mjöl och platta ut degen med handen. Häll på ½ dl olja och pensla ut över degen. Tryck djupa gropar i degen med fingrarna. Strö på hackad rosmarin och flingsalt.
3. Låt jäsa i 10 minuter under bakduk (den blir fettfläcklig, det hör till)
4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter tills brödet fått färg. Skär brödet i rutor och servera genast.