En böngryta med fläsk blir ett mustigt tillbehör till korven och jordärtskockspurén.
6 personer
Korv:500 g Boudin gris
BAKADE TOMATER
6 plommontomater
salt och nymalen svartpeppar
olivolja
BÖNGRYTA
150 grökt sidfläsk, tärnat
200 gfärska bondbönor, skalade
300 gvita bönor, blötlagda och kokta
4 msk olivolja eller ankfett
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 timjankvistar
2 dl hönsbuljong
1 dl torrt vitt vin
salt och nymalen svartpeppar
JORDÄRTSKOCKPURÉ
200 gjordärtskockor, skalade
400 gmandelpotatis, skalad
2 dlvispgrädde
2 msk smör
1 msk crème fraîche
salt och nymalen svartpeppar
1. tomater: Sätt ugnen på 90 grader. Dela tomaterna på mitten och lägg i en ugnsfast form.
2. Baka mitt i ugnen cirka 1 timme, med snittytan nedåt.
3. Ta ut formen, täck den med plastfolie och låt svalna.
4. Dra försiktigt av skalen på tomaterna, salta, peppra och ringla olja över.
5. Böngryta: Fräs sidfläsk och bönor i olja i en traktörpanna. Tillsätt vitlök och timjan. Häll i buljong och vin.
6. Låt koka 5–7 minuter, smaka av med salt och peppar.
7. PURÉ: Koka jordärtskockor och potatis mjuka i saltat vatten, cirka 15 minuter. Häll av vattnet.
8. Värm grädde och smör. Passera jordärtskockor och potatis. Tillsätt den varma grädden och crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.
9. korv: Sätt ugnen på 180 grader. Stek korvarna i en stekpanna med smör på båda sidor tills de är gyllenbruna.
10. Lägg dem i en ugnsfast form och stek klart mitt i ugnen cirka 15 minuter, eller tills de är genomstekta.
Recepttexter: Kerim Akkoc, Gareth Jones, Herman Rasmuson och David Taylor
Foto: Charlie Drevstam