Här presenterar vi goda recept för alla som vill äta mer fisk
Min mormor sa alltid att man blir klok av fisk. Senare har forskare visat på fiskens proteiner, mineraler, vitaminer och omega-3 fettsyror som är bra för hjärnan och gör oss klokare.
Efter att ha läst Isabella Lövins utmärka bok Tyst hav om fiskeindustrin, rovfiske och utrotningshotad ål, är det lätt att känna sig uppgiven.
Hur väljer man fisk efter larm om utrotningshotade arter, rovfiske och fiskar fulla av tungmetaller? I vilka hav är fisket hållbart och vilka märkningar ska man tro på?
Var bara lugn, det finns bra val att göra. Här presenterar vi flera goda recept för alla som vill äta mer fisk och sist en enkel kom-ihåglista över vilka fiskar vi kan välja med gott samvete. För att det är både klokt och gott med fisk, det visste ju redan mormor.
Text och recept: Malin Ottosson
Fiskguide
Välj gärna:
Abborre, Gädda, Hjälmaregös, Gråsej, Alaska Pollock, Sill/Strömming, Ansjovis/Sardiner, all miljömärkt fisk
Välj bort:
Ål, Hälleflundra, Rödspätta, Blåfenad tonfisk.
Mer detaljerad information finns i Fiskguiden på Världsnaturfondens hemsida www.wwf.se