Denna festliga fläskytterfilégryta serveras med ris eller pasta och några salladsblad.
4 personer
800 g fläskytterfilé
smör
1 dl torr vermouth
5 dl crème fraiche
1 tsk kinesisk soja
salt, svartpeppar
1 ask smörgåskrasse
1 burk gröna oliver med pimento (à 340 g)
Tillbehör
3 dl ris sallad, ex machésallad
1. Ansa fläskytterfilén och skär den till cirka 1,5 centimeter tjocka skivor.
2. Hetta upp en traktörpanna, eller gryta, så den blir riktigt varm och ha i en klick smör.
3. Stek skivorna hastigt på båda sidor så de får yta – max en minut per sida.
4. Dra ner värmen, slå på vermouth och rör i crème fraiche och soja.
5. Smaka av med salt och peppar och klipp sedan över smörgåskrasse.
6. Låt allt puttra ihop på låg värme i ca 10 minuter.
7. Skär varje oliv i tre skivor med en liten kniv och ös ner i pannan.
8. Servera med ris och några salladsblad. Pasta går också bra.
Recept och foto: Madeleine Landely