Aubergine är en fantastisk råvara som när man steker den riktigt hårt blir alldeles utsökt. Då kommer smaken verkligen fram.
2 aubergine à ca 300 g
2-3 msk olivolja
Chermoula
2-3 msk finhackad färsk bladpersilja
1 msk finhackad färsk mynta
1 vitlöksklyfta, finhackad
en halv röd chili, finhackad
pressad saft av en halv citron
0,5 dl olivolja
1 tsk mald spiskummin
flingsalt och svartpeppar
Till servering
2 grillade paprikor från burk, finns att köpa i välsorterade matbutiker
1. Ansa och skär aubergine i centimetertjocka skivor.
2. Hetta upp en stekpanna tills den blir riktigt het. Tillsätt några matskedar olja och stek aubergineskivorna tills de fått ordentligt med färg på bägge sidor.
3. Blanda finhackad persilja, mynta, finhackad vitlök, finhackad chili, citronsaft, olivolja, spiskummin, lite salt och peppar.
4. Lägg upp grillad paprika och stekt aubergine på en skärbräda och ringla över lite av chermoulan. Servera resten vid sidan av i en skål.
Recept: Maria Zihammou
Foto: Stefan Edetoft