Soppan alla vill ha recept på när de smakat.
En soppa som brukar hyllas. Alla vill ha receptet när de smakat!
4 portioner
500 g räkor med skal
1/2 dl olivolja
5 dl vitt vin, alt. 4 msk vinäger + 5 dl vatten
5 dl vatten
3 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 krm chilipulver eller cayenne-peppar
2 dl vispgrädde
salt och peppar
bladpersilja
1. Skala räkorna och hacka dem i småbitar, lägg åt sidan. Stek skalen i hälften av olivoljan tills de blir lätt brynta och ger en härlig hummerdoft. Häll på vinet alternativt vinägern och vattnet och låt sjuda i 20 minuter. Fyll på med vatten vartefter som det dunstar så att skalen precis är täckta.
2. Riv morötterna och hacka löken. Fräs detta i resten av olivoljan i en gryta tills det mjuknat utan att ha fått färg. Pressa i vitlöken och tillsätt tomatpuré och chili, fräs i någon minut till.
3. Tillsätt räkskalsbuljongen genom att sila av vätskan och pressa ur skalen. Tillsätt grädden samt en skvätt vatten om soppan känns för tjock. Låt koka i 5 minuter. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
4. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med räkhacket och bladpersiljan.
Tips! Istället för räkskal kan man använda en skvätt hummerfond eller en fiskbuljongtärning.
Recept och foto: Karolina Olson Haglund