Ekologiska viner blir populärare. Systembolaget säljer allt mer ekologiska viner, och i år hoppas man kunna ha 50 ekologiska artiklar i sortimentet. Många är bra men långt ifrån alla.
Viktigt för ekologer är att undvika konstgödsel och bekämpningsmedel. Men även sättet att producera och transportera vinet, påverkar rätten att kalla det för ekologiskt. Systembolaget ekomärker bara de viner som har etiketter från Krav eller av någon motsvarande europeisk kontrollorganisation. Det finns därmed många viner som är ekologiska utan att det står på flaskan.
En del producenter tycker att det är för dyrt att certifiera sig som ekologer. Andra tycker att alldeles för många producenter av mediokra viner går över till ekologisk produktion, men fortsätter att göra mediokra viner. De anser att beteckningen inte stärker deras varumärke.
Flera av världens allra bästa producenter har tagit steget att bli biodynamiker. Det innebär att de tar hänsyn till planeternas krafter, använder homeopatiska medel och metoder som vetenskapen anser vara hokus pokus. Men vinerna blir ofta bra, och fler och fler berömda producenter tror på dessa metoder.
En pålitlig producent från Kalifornien är Bonterra. Deras (16632) 2005 Chardonnay, Mendocino County för 125 kr är utmärkt. Doften är kraftfull och smaken rik, tropiskt fruktig och komplex med toner av rostade ekfat, vanilj och kokos. Vinet passar till smakrika rätter av fisk och skaldjur, men även till ljust kött.
Mycket bra är det billigare (6587) 2005 Vida Orgánica Torrontés 63 kr, från Mendoza i Argentina. Doften är aromrik och smaken torr, generöst druvig med toner av aprikos, fläder och grape. Ett lättdrucket vin, utmärkt till kryddiga asiatiska rätter.
Ett vin som är ett kultvin bland dem som gillar biodynamiska viner görs av Nicolas Joly i Loredalen och heter Clos de la Coulée de Serrant. Vinet går att beställa för 529 kr. Detta är ett av världens mest komplexa vita viner, som går bra att dricka nu men som utvecklas med många decenniers lagring.
Bonterra har två utsökta röda viner. (6710) 2003 Cabernet Sauvignon för 135 kr har en rik smak med generös frukt, mjuk strävhet och toner av svarta vinbär, örtkryddor, choklad och ekfat. (22620) 2004 Zinfandel kostar 125 kr och har en mycket fruktig smak som är syltliknande och kryddig med drag av plommon, smörkola och skogens bär. Båda vinerna passar till det mesta som har med kött, fågel eller smakrika fiskrätter att göra.
Ett utmärkt billigare alternativ är (6853) 2005 Adobe Reserve Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley från för 74 kr. Smaken är inställsamt fruktig, frisk och mjukt sträv med toner av svarta vinbär, örtkryddor, grön paprika och choklad. Perfekt till grillat kött.
En kultartat producent av röda viner bland dem som gillar biodynamiska viner är Chapoutier i franska Rhônedalen, som gör allt från viner runt 100-lappen till dyra samlarviner.
Just nu är det svårt att få tag på Chapoutiers viner i Sverige, men håll ögonen öppna om ni vill testa fantastiska biodynamiska viner.
Andra utmärkta ekologiska producenter som ni kan leta efter är Marcel Deiss och Zind-Humbrecht i Alsace, Léon Barral i Languedoc-Roussillon, De Sousa & Fils och Selosse i Champagne, Leroy i Bourgogne, Albet i Noya i Spanien, Bonny Doon och Frey i Kalifornien samt många av Penfolds viner från Australien.
Text: Urban Laurin