8 bitar, form ca 25 cm
Pajdeg
150 g kallt smör
3,5 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten
Fyllning
300 g färsk grönkål
1 stor rödlök eller 2 små
1 pressad vitlöksklyfta
rapsolja
salt, peppar
3 ägg
3 dl mjölk
150 g riven lagrad ost
100 g fetaost eller vitost
50 g valnötter
1 Sätt ugnen på 220 grader.
2 Skär smöret i kuber och blanda med mjölet till en grynig massa. Tillsätt lite kallt vatten och knåda ihop till en deg. Plasta in och ställ kallt i ca 10 minuter.
3 Kavla ut degen och tryck ut den i pajformen. Ställ kallt i 10 min. Nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
4 Riv av grönkålen från mittstjälken. Spara lite att toppa med, hacka resten.
5 Skala löken. Skär några skivor till att toppa med. Hacka resten av löken.
6 Fräs hackad lök och grönkål i olja. Tillsätt vitlök, salt och peppar. Ställ åt sidan.
7 Vispa äggen och tillsätt mjölken samt en nypa salt. Lägg de stekta grönsakerna i pajskalet. Toppa med riven lagrad ost och smulad fetaost. Häll över äggstanningen. Toppa med lökringarna.
8 Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
9 Massera de sparade bitarna grönkål med olja och lägg dem på pajen.
10 Grädda i ytterligare ca 15 min tills den fått fin färg. Toppa med valnötter.
Recept och foto: Diana Dontsova