I påsktider längtar vi efter laxen, lammet, ägget, sillen och – att starta grillen! Därför korkar vi livsnjutare upp det godaste till våren och påskbordets delikatesser.
Svenska kyrkan satsar på hälsovågen och startar pilgrimsvandringar landet runt. Olika sträckor till fots eller på motorcykel (!) till Nidarosdomen i Trondheim.
Men då får man avstå från Pilgrimsölet från Jämtlands Bryggeri, perfekt till ägg och inlagda sillar. Vi som inte kör kan dricka:
SILLEN
1384 Jämtlands Pilgrim Ale, 4,5 %, 25 kronor. Fyllig, maltig, inslag av kavring, torkad aprikos och markerad humleton som ger ölet stringens.
LAXEN
Rimmad, gravad, rökt, pocherad, inkokt, stekt, grillad? Feta fiskar trivs i sällskap av vita, torra, friska viner.
12419 Casal di Serra, Verdiccio, Marche, Italien 81 kronor. Torr, frisk, tropiskt fruktig och med grapefruktfrisk avslutning.
KYCKLING
Majskyckling från Bjärehalvön i Skåne, helst från småfarmare som använder ekologiskt foder. Ugnsbakad i lergryta.
2773 Briccotondo, Barbera, 2012, Piemonte, Italien 81 kronor. Mörka körsbär, plommon, harmonisk, fatig och örtig.
LAMM
Stek i ugn med rosmarin, inkokt med dillsås. Budgetvin! 6400 Down Under, Shiraz/Cabernet Sauvignon, 2013, Australien, 51 kr (!) Smakrik, fruktiga röda skogsbär, björnbär, svarta vinbär. Mycket innehåll för pengarna.
GRILLEN
Marinerad fläskkarré, entrecôte med rotfrukter. 6253 Penfolds Koonunga Hill, Shiraz/Cabernet Sauvignon, 91 kronor. Generösa fylliga toner av björnbär och mörka plommon. Lakritston och fatkaraktär.
Vårhälsningar!
Bengt Frithiofsson, vinskribent i Veteranen