Härligt syrliga citrusfrukter som får smak av kardemumma passar perfekt som dessert efter julbordet. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.
Ca 6 portioner
4 apelsiner
2 blodgrapefrukt
3 clementiner
1 dl vatten
1 dl strösocker
10 kardemummakapslar
1/2 tsk vaniljsocker
Valnötter och färska dadlar
till garnering
1. Skär av skalet och allt det vita på citrusfrukterna. Skär i skivor eller skär ut klyftorna ur hinnorna med en vass kniv.
2. Koka upp vatten, strösocker, kardemumma och vaniljsocker i en kastrull. Låt sjuda i minst 5 minuter.
3. Slå den varma lagen över citrusfrukterna och låt frukten dra i lagen ca 2 timmar innan servering.
4. Hacka valnötter och dela dadlarna i mindre bitar och toppa salladen dem innan servering.
Recept Katarina Carlgren
Foto Thomas Carlgren