Burgarna innehåller spenat vilket ger dem lite extra järn och kalcium.
Kycklingfärs passar bra till hamburgare, men det går även bra med lammfärs eller nötfärs. Även sötpotatis innehåller kalcium samt bra resistent stärkelse och betakaroten.
4 PORTIONER
BURGARE
400 g kycklingfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
kokosolja till stekning
5 dl färsk spenat
1 citron, juicen
havssalt
STRIPS
4–6 sötpotatisar
kokosolja, smält
1 nypa havssalt
TILL SERVERING
sallatsblad
skivad rödlök
guacamole
ev citronklyftor
BURGARE
1. Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i lite olja. Lägg i spenaten och stek tillsammans med löken.
2. Blanda med färsen. Tillsätt citronjuicen, salta och knåda ihop smeten så allt blandas väl.
3. Forma burgare och stek i olja ca 10 minuter per sida på låg värme.
STRIPS
1. Sätt ugnen på 120 grader.
2. Tvätta sötpotatisarna och skär till strips med skalet kvar. Lägg dem på ett bakplåtspapper och tillaga i ugnen i ca 30 minuter. Öppna ugnsluckan ett par gånger så att den fuktiga luften vädras ut.
3. Ta ut plåten, ringla lite olja över stripsen och vänd på dem. Höj värmen till 230 grader och kör klart tills de fått fin färg, ca 7–8 minuter.
4. Låt dem rinna av på hushållspapper. Salta före servering.
Servera burgare och strips med sallatsblad, lök, guacamole, sås och eventuellt citronklyftor.
Recept Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Charlotte Gawell