Citronfocaccia
Recept baka citronfocaccia, focaccia med citron till skaldjur Foto Björn Tesch
Recept

Citronfocaccia

En nybakad focaccia med syrliga smaker från citrus passar bra till bland annat skaldjur.

Publicerad 2008-10-05

10-15 bitar

5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl mild olivolja
5 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl
2 små citroner, helst ekologiska
1/2 dl olja att ringla ovanpå
1 tsk flingsalt

1. Lös jästen i vattnet. Blanda i salt, olja, rivet skal av en citron och de båda mjölsorterna.
2. Kör i hushållsassistent i 5 minuter till en smidig deg.Den ska vara ganska lös.
3. Jäs övertäckt i 30 minuter.Sätt ugnen på 200 grader.
4. Häll ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt och dra ut den med fingrarna till en 2-3 cm tjock platta. Tryck djupa gropar i degplattan med fingertopparna.
5. Skär citronerna i tunna skivor och tryck ned som dekoration i degen. Ringla över olivolja, pensla eventuellt ut oljan över degen.
Toppa med flingsalt.
6. Jäs igen, övertäckt i 15 minuter.
7. Grädda mitt i ugnen tills brödet fått fin färg, cirka 25 minuter. Brödet är godast nybakat men går också bra att frysa.

 

Recept: Malin Ottosson

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas