En nybakad focaccia med syrliga smaker från citrus passar bra till bland annat skaldjur.
10-15 bitar
5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl mild olivolja
5 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl
2 små citroner, helst ekologiska
1/2 dl olja att ringla ovanpå
1 tsk flingsalt
1. Lös jästen i vattnet. Blanda i salt, olja, rivet skal av en citron och de båda mjölsorterna.
2. Kör i hushållsassistent i 5 minuter till en smidig deg.Den ska vara ganska lös.
3. Jäs övertäckt i 30 minuter.Sätt ugnen på 200 grader.
4. Häll ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt och dra ut den med fingrarna till en 2-3 cm tjock platta. Tryck djupa gropar i degplattan med fingertopparna.
5. Skär citronerna i tunna skivor och tryck ned som dekoration i degen. Ringla över olivolja, pensla eventuellt ut oljan över degen.
Toppa med flingsalt.
6. Jäs igen, övertäckt i 15 minuter.
7. Grädda mitt i ugnen tills brödet fått fin färg, cirka 25 minuter. Brödet är godast nybakat men går också bra att frysa.
Recept: Malin Ottosson