4 portioner
1 kg blandfärs (eller valfri färs)
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
Om man vill
(klassisk variant)
0,5 dl mineralvatten
0,5 tsk bikarbonat
Servera med
bröd
gul lök, rödlök, salladslök
yoghurt
citron
1 Blanda färsen med vitlök, paprikapulver, salt och svartpeppar. (För klassiska cevapcici, tillsätt även mineralvatten blandat med
bikarbonat.)
2 Låt gärna färsen vila i kylen, minst 1 timme, forma den sedan till avlånga järpar.
3 Stek dem eller grilla i sitt eget fett på medelvärme. (De behöver inte träs på pinne.) Stek dem runt om i en torr panna utan olja.
4 Servera med bröd, hackad rå lök och yoghurt.
TARATOR
(vitlöksyoghurt)
Ger ca 5 dl
½ gurka
5 dl grekisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 tsk socker
salt, svartpeppar
Servera med
olivolja
hackad persilja
1 Skölj gurkan noga och riv den grovt med skalet på. Krama ur vätskan ordentligt.
2 Blanda gurkan med yoghurt, vitlök, olivolja och socker. Smaka av med salt och svartpeppar. Ringla över lite olivolja och toppa med persilja.
3 Låt den stå kallt en stund före servering, då mognar smakerna och den blir extra god.
Recept och foto: Diana Dontsova