Sallad med kyckling, knaprig bacon, parmesan och krutonger. Den perfekta sommarlunchen!
4 portioner
3 kycklingbröstfiléer med skinn
(eller motsvarande mängd lårfilé)
salt och nymald svartpeppar
2 paket bacon à 140 g
smör till stekning
250 g romansallad
Ceasardressing
1 ägg
7 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta i skivor
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
0,5 tsk salt
några varv med svartpeppar-kvarnen
0,5 dl neutral olja
1 dl riven parmesan
Krutonger
4 skivor surdegsbröd
Ca 1 msk smör
1. Koka ägget i exakt 3 minuter. Kyl det i kallt vatten.
2. Skrapa ur ägget i en skål och tillsätt sardeller, vitlök, vinäger, vatten, salt och peppar. Mixa till en slät kräm. Häll i oljan droppvis under mixning och sedan i en stråle till en tjock majonnäs. Blanda ner parmesanen och eventuellt lite mer vatten.
3. Skär brödet i tärningar. Lägg dem tillsammans med smöret i en kall panna, värm upp pannan och låt bröden bli jämnt knaperstekta under omrörning.
4. Värm ugnen till 160 grader.
5. Stek baconskivorna knapriga. Lägg dem på hushållspapper, låt svalna. Bryn kycklingen i baconfettet och lite smör. Salta och peppra, lägg i en form. Låt steka klart i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
6. Lägg salladen i en bunke, blanda i dressingen. Skär kycklingen i skivor.
7. Lägg upp sallad, kyckling, bacon och några sardellfiléer på tallrikar. Toppa med brödkrutonger.
Recept: Tareq Taylor