Carpaccio. Några tunna tunna skivor Oxfilé och lite friterad kapris, peppar, olivolja, citron och rucola. Lättlagat och lyxigt.
Oxfilé är dyrt, det går inte att komma ifrån. Men ibland hittar man det till extrapris – och fryst oxfilé är ofta billigare. Till den här rätten behöver man hursomhelst så lite kött att det inte behöver bli dyrt.
4 portioner
100 g oxfilé
1/2 dl olja till fritering
2 msk kapris
nymalen svartpeppar
rucola
citron
1. Frys in oxfilén i ca 1 timme så att den blir halvfryst. Alternativt ta ut en fryst oxfilé och låt tina i 1 timme. Skär tunna, tunna skivor av oxfilén med en vass kniv, och lägg upp direkt på portionsfaten.
2. Hetta upp oljan i en kastrull eller stekpanna. Lägg i kaprisen och fritera tills de får lite färg och blir en aning knapriga. Strö dem över carpaccion.
3. Kör ett varv med peppar-kvarnen och ringla lite olivolja över. Servera gärna med citron och rucola.
Recept och foto: Karolina Olson Haglund