Siciliansk grönsaksröra för 4 personer. Som med de flesta italienska rätter har varje familj sitt eget recept. Caponata kan lagas i stora satser och förvaras i kylskåp. Rätten kan serveras som en aperitivo, som enkel förrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.
Ingredienser:
4 medelstora auberginer (äggplanta), skurna i kuber.
Salt.
Olivolja.
1 gul lök, skivad.
5 tomater, flådda och hackade (en burk hackade tomater går bra).
Peppar.
1 msk kapris.
50 g gröna oliver, urkärnade.
3 stjälkar bladselleri, skurna i cm bitar.
4 msk vitvinsvinäger.
1 msk strösocker.
Tillagning:
1. Salta auberginerna och låt dem ligga i en timme så att de vattnas ur. Skölj dem, torka dem och stek dem bruna och mjuka i het olivolja. Låt dem rinna av på hushållspapper. Skär skivorna i kuber.
2. Fräs löken gyllengul i lite olivolja, tillsätt tomater, salt och peppar och sjud i femton minuter.
3. Blanchera kapris, oliver och selleri, låt rinna av och blanda med tomatsåsen tillsammans med vinäger och socker. Låt sjuda ca femton minuter till såsen reducerats något. Rör om lite då och då.
4. Blanda i de kalla auberginerna. Låt stå i trettio minuter.