Plums! Fisk är bland det nyttigaste vi kan äta och det är dessutom jättegott. Den här gången bjuder vi på en rad fiskrätter som variation till sillen och laxen. Smaklig måltid!
Har du haft lyckan med dig och själv dragit upp en fisk njuter du såklart av den. Få inspiration av recepten nedan. Är det ”butiksfiskat” som gäller? Läs våra tips om hur du väljer rätt fisk:
Så väljer du rätt i fiskdisken:
Leta efter fisk med MSC- eller KRAV-märkning för miljöns skull.
Kolla ursprungsland och undvik odlad fisk, som ofta orsakar föroreningar i vattnet.
Våga variera dina fiskköp så minskar trycket på de allra mest populära fiskarna.
MSC står för Marine Stewardship Council som är en internationell stiftelse som certifierar och miljömärker fisk och skaldjur. KRAV-märkningen fokuserar också på säkra fångstmetoder, hållbara bestånd och låg klimatpåverkan.
Text Malin Ottosson
Foto Björn Tesch
4 färska fiskrecept
Faktaruta
Ät gärna: Abborre, gädda, gös, lax, makrill, rödspätta, sill, sej och torsk, om de är MSC-märkta.
Välj bort: Blåfenad tonfisk, hälleflundra, ål samt lax och torsk utan märkning.
Läs mer på livsmedelsverket.se eller på wwf.se under »Fisk till middag?«
Fisk är nyttigt!
Protein: 17-18 g per 100 g.
Fett: Feta fiskar (till exempel mak-rill, sill, strömming och lax): 5-25 g fett per 100 g. Magra fiskar (till exempel torsk och kolja): 0,3-0,5 g fett per 100 g.
Fleromättat fett: En stor andel omega-3-fettsyror, som anses minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Fettet finns särskilt i fet fisk (som sill, strömming, makrill och lax).
Vitaminer: Fisk innehåller alla vitaminer utom vitamin C. Feta fiskar är särskilt rika på vitamin A, D och E.
Mineralämnen: Fisk innehåller flera viktiga mineraler som selen och jod.
Källa: WWF