Velvet som i sammet är ett namn som den här ljuvliga tårtan verkligen lever upp till. Smälter i munnen!
Tårtbotten
4 dl mjöl
1 1/4 msk bikarbonat
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
2,5 dl rapsolja
3 dl råsocker
2 ägg
2 msk starkt, kallt kaffe
2,5 dl filmjölk
2 tsk vitvinsvinäger
Frosting
175 g smör
7 dl florsocker
300 g färskost
1 granatäpple
1 dl lingon, frysta
Tårtbotten
1. Sikta ner mjöl, bikarbonat, kakao och vaniljsocker i en skål och blanda med saltet. Vispa ihop oljan med sockret, tillsätt äggen ett i taget och sist kaffet, vispa allting fluffigt. Vänd ner en tredjedel av mjölblandningen, vispa jämnt.
2. Fortsätt med hälften av filmjölken, vispa och tillsätt hälften av kvarvarande mjölblandning.
3. Rör ihop filen med vinägern, tillsätt i tunn stråle.
4. Tillsätt det sista av mjölblandningen, vispa till en jämn smet.
5. Sätt ugnen på 175 grader, smörj två springformar och fördela smeten i dem.
6. Grädda i cirka 40 minuter, tag ut och låt svalna.
Frosting
1. Vispa smöret vitt och luftigt. Tillsätt florsockret och vispa jämnt. Addera färskost i klickar och vispa fluffigt.
2. Dela tårtbottnarna i två så att det blir fyra delar totalt. Varva botten och frosting på tårtfat.
3. Bred frosting över tårtan,
låt stå svalt i minst en timme. Toppa med granatäppelkärnor och lingon.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark