Blåbär i fyllningen gör denna cheesecake extra läcker.
10–12 PORTIONER
Använd en springform, cirka 22 cm i diameter.
BOTTEN
200 g digestivekex
75 g smör
1/2 dl socker
FYLLNING
200 g blåbär, tinade eller färska
4 dl crème fraiche
3 1/2 dl kesella
1 dl socker
1 tsk äkta vaniljsocker
1/2 dl maizenamjöl
1 krm salt
3 ägg
1. Botten. Sätt ugnen på 150 grader. Kör kexen i mixer. Smält smöret och rör ner smulorna och sockret. Pressa ner blandningen ordentligt i botten av formen. Baka den ljusbrun, cirka 12 minuter.
2. Fyllning. Ha kvar ugnen på 150 grader. Mixa blåbär till en slät puré. Blanda crème fraiche och kesella i en bunke. Tillsätt blåbärspuré, socker, vaniljsocker, maizena, salt och ägg. Häll massan i formen. Baka i cirka 75 minuter. Låt kallna och ställ i kyl över natten. Lossa kanterna försiktigt med en kniv som har spolats i varmt vatten.
GARNERING: Vi har dekorerat tårtan med lite ätliga blommor och blåbär. Ett gott alternativ är att dekorera tårtan med grovt hyvlad vit choklad och pudra florsocker över.
Recept: Marie Askaner
Foto: Anna Skoog