2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
125 g kallt smör
1 dl blåbärsmarmelad (kan ersättas med sylt)
lite florsocker till dekoration
1. Blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Mixa snabbt med smöret till en smulig deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen blir för smulig.
2. Knåda ihop degen och rulla ut till en längd som skärs i cirka 15 bitar. Rulla bitarna till bollar. Platta till varje boll något och lägg i pappersformar. Tryck en fördjupning i varje bit och klicka i lite blåbärsmarmelad.
3. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter. Dekorera med siktat florsocker vid serveringen.
Blåbärsgrottorna kan frysas.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch