2 portioner
360 g björnstek
1 dl hackade örter (till exempel dragon, rosmarin, timjan, persilja)
salt och peppar
bindgarn
smör att steka i
1dl frystorkade vinbär (om det inte går att få tag på går det bra med färska bär)
4 röda knipplökar
2 morötter
salt och peppar
1 msk smör
1. Fyll steken med de hackade örterna, salt och peppar. Bind ihop köttet med bindgarn.
2. Salta och peppra steken och stek den i smör tills den fått fin färg runt om.
3. Tillaga köttet i ugnen i 175 grader till en innertemperatur på 56 grader. Tag ut köttet och låt det vila.
4. Mixa de frystorkade vinbären till smulor eller mosa färska vinbär. Rulla köttet i vinbären före servering. Det går även bra att använda vinbärsgelé att rulla köttet i.
5. Halvera knipplöken och morötterna och koka dem i saltat vatten tills de är genomkokta.
6. Värm sedan grönsakerna i en kastrull med lite smör, smaka av med salt och peppar.
Variant på Potatispuré
2 portioner
200 g potatis
1msk smör
1 1/2 dl varm mjölk
skal från 1 citron
färska örtkryddor
salt, peppar
1. Koka potatisen och pressa eller mosa den.
2. Tillsätt smör och den värmda mjölken och rör till en puré.
3. Tillsätt rivet skal från 1 citron och hackade örtkryddor som dragon, rosmarin, timjan eller persilja. Blanda efter tycke och smak. Smaka av med salt och peppar.
Vinbärssky
2 dl viltsky (från botten av björnstekens ugnsform eller från viltbuljongtärning)
1/2 dl färska röda vinbär
salt och peppar
1. Koka upp skyn och smaka av med salt och peppar.
2. Lägg i vinbär och låt dra cirka 15 minuter före serveringen.
3. Sila av bären och servera.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch
Recept: Kalle Eriksson och Per-Martin Kyller