Koka din egen benbuljong och frys in för att använda i framtida matlagning.
Buljongen innehåller mycket kalcium och den läkande aminosyran glycin som främst finns i brosk. Använd broskrika ben som oxsvans eller hela kycklingskrov. När buljongen kallnat ska den dallra, då är den full med glycin.
2 liter
1 kg ben med brosk
Valfria rotfrukter eller libbsticka och stjälkselleri
vatten
3 msk citronjuice
1 msk äppelcidervinäger
2 lagerblad
2 tsk havssalt
1. Lägg benen i en stor gryta eller slow cooker. Lägg i grönsakerna, även skal och blast.
2. Täck med vatten.
3. Häll i citronjuice, lagerblad och salt.
4. Sjud länge på låg värme under lock, gärna 10-12 timmar.
5. Sila buljongen och släng eventuellt fett som samlats på ytan. Håller i kylen ett par dagar.
Recept Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Charlotte Gawell