En god vegetarisk bolognese med belugalinser. Smaksatt med bland annat palsternacka, vitlök, tomater, buljong, sambal oelek.
4 portioner
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor olja att steka i
- 1 msk paprikapulver
- 2 dl belugalinser, torkade
- 1 förpackning krossade eller hela tomater (ca 400 g)
- 1–2 dl vatten
- 1/2 buljongtärning
- 1 palsternacka
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk frysta kryddor ex basilika, persilja
- en knivsudd sambal oelek eller chiliflakes om du vill ha lite hetta
- 2 dl havregrädde (eller annan valfri grädde)
- salt, peppar
- pasta för 4 personer
- Hacka gul lök och vitlök fint.
- Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna och fräs löken blank i olja. Låt paprikapulver fräsa med.
- Skölj linserna och lägg i pannan tillsammans med fräset. Blanda om.
- Lägg i tomatpuré. Slå över krossade tomater och 1–2 dl vatten.
- Smula över buljong och låt puttra på medelvärme.
- Skölj palsternackan, skär den i små bitar och lägg i såsen när den puttrat ca 10 min.
- Lägg i kryddorna. Vill du ha i sambal oelek/chiliflakes så lägg i dem nu.
- Koka pastan.
- Såsen är klar när linserna är mjuka, men har lite tuggmotstånd. Det tar totalt ca 25 min.
- Slå på havregrädden på slutet och rör om, låt bli varm igen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med pastan.
Recept: Hanna Olvenmark
Foto. Ulrika Pousette