Den här läckra auberginegratängen kommer från ett av Diana Dontsovas recept. Hon är en prisbelönt matkreatör som är född i Småland men har sina rötter i Balkan. Maten från Balkan är generös och fantastiskt god och du hittar fler av Diana Dontsovas bästa recept nedan.
4 portioner
3 auberginer
olivolja
ca 150 g lagrad ost
150 g fetaost
1 kvist körsbärstomater
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater à 400 g
1-2 tsk socker (för att balansera syran)
svartpeppar
chili flakes
1 kvist färsk rosmarin
salt
Servera med
bröd, ris eller bulgur
1 Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
2 Skiva auberginen i ca en halv cm tjocka skivor. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Pensla med olivolja. Ugnsbaka i ca 15 min.
3 Gör tomatsåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja. Häll i tomaterna, smaksätt med socker, svartpeppar, chiliflakes och rosmarin. Låt puttra i ca 15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt.
4 Sätt ugnen på 225 grader. Plocka bort rosmarinen, lägg lite tomatsås i botten på en ugnsfast form. Täck med ett lager aubergine. Strö över riven ost och smulad fetaost. Upprepa, men spara ost att toppa med. Avsluta med körsbärstomaterna.
5 Gratinera i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Låt svalna en stund.
Recept och foto: Diana Dontsova