Musslor kan vara världens bästa mat. Näringsrikt, hållbart producerat, nyttigt och vansinnigt gott. Vi kokar dem med asiatiska smaker som värmer.
1 kg blåmusslor
2 vårlökar
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk koriander
1 citrongräs
1/2 färsk chili
2 msk matolja
1 burk kokosmjölk
1 fiskbuljongtärning
1 msk fisksås
1 lime
1.Skölj musslorna noga och släng dem som är trasiga eller inte är stängda. Skiva vårlök och vitlök tunt och skär bladen av koriandern. Strimla stjälkarna fint. Dela citrongräset i grova bitar (cirka 2 cm) och finstrimla chilin.
2.Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs lök, korianderstjälkar, citrongräs och chili i ett par minuter.
3. Häll över kokosmjölken, lägg i fiskbuljongen och tillsätt fisksåsen. Låt koka upp. Häll i musslorna och täck kastrullen med lock.
4. Låt det sjuda tills alla musslorna öppnat sig, cirka fem minuter (ta bort de musslor som fortfarande är stängda). 5. Pressa över limen och rör om ordentligt innan du serverar. Toppa med korianderbladen.
Recept Anna Henning Moberg
Foto Karin Wimark