En variant av coq au vin, fast med linser, äpplen och cider där allt lagas i samma gryta.
Maträtter där allt lagas i samma gryta är alltid praktiska. Den här kycklinggrytan är en variant av coq au vin, fast med linser, äpplen och cider. Tänk på att använda riktigt torr cider, inte den söta läskedrycksliknande varianten som finns i vanliga livsmedelsbutiker. Eftersom det är linser i grytan behövs inget annat tillbehör än ett gott bröd och grönsallad.
4 portioner
1 stor majskyckling, ca 1 1/2 kg
smör
flingsalt
nymald peppar
150 g rökt sidfläsk
2 msk vetemjöl
6 dl torr äppelcider, t ex från Normandie
1 msk kycklingfond
2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2 lagerblad
2 dl puylinser
12–16 smålökar
200 g champinjoner
2 små röda äpplen
1. Stycka kycklingen. Bryn den i omgångar i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.
2. Strimla fläsket. Bryn det i en liten klick smör i en gryta. Strö över mjölet, rör om och späd med cidern.
3. Koka upp och lägg i kycklingen. Tillsätt fond, vitlök, kryddor och linser. Koka på svag värme under lock tills kycklingen är genomkokt och linserna mjuka, 35–40 minuter.
4. Skala smålöken under tiden. Bryn dem och champinjonerna i smör. Lägg ner lök och champinjoner i grytan när cirka 10 minuter av koktiden återstår.
5. Skölj och klyfta äpplena. Lägg ner dem i grytan när cirka 5 minuter återstår.
Smaka av med salt och peppar.
Text och recept Caroline Hofberg,
Foto Tia Borgsmidt och Ove Lindfors