Äppelkaka med citron och pinjekärnor
Recept | Recept

Äppelkaka med citron och pinjekärnor

Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen! Äpplen innehåller många hälsosamma näringsämnen. Pinjenötterna bidrar också med bra fetter, fibrer och lite protein.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-10-29

10–12 bitar

2–3 äpplen
2 ägg
1,5 dl rörsocker, alt. strösocker
1,5 dl solrosolja
1 dl lättmjölk
1 ekologisk citron, rivet skal
1 tsk vaniljpulver, alt.
2 tsk vaniljsocker
1 dl fullkornsvetemjöl (kan bytas ut mot vetemjöl)
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl russin
en halv dl pinjekärnor, alt. hackad sötmandel

Till formen
solrosolja
ströbröd

1 Sätt ugnen på 175 grader eller 150 grader varmluft.
2 Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
3 Skär äpplena i tunna, cirka 2 cm breda klyftor.
4 Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i en bunke.
5 Blanda i oljan, mjölken, citronskal och vaniljpulver.
6 Rör samman mjölsorterna, bakpulver och russin i en separat skål och blanda ner det i äggblandningen.
7 Rör till en jämn smet.
8 Häll smeten i formen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster.
9 Strö över pinjekärnorna.
10 Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
11 Låt den svalna innan du tar loss kanten.

Recept Mai-Lis Hellenius
Foto Ulrika Ekblom.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-10-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas