Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen! Äpplen innehåller många hälsosamma näringsämnen. Pinjenötterna bidrar också med bra fetter, fibrer och lite protein.
10–12 bitar
2–3 äpplen
2 ägg
1,5 dl rörsocker, alt. strösocker
1,5 dl solrosolja
1 dl lättmjölk
1 ekologisk citron, rivet skal
1 tsk vaniljpulver, alt.
2 tsk vaniljsocker
1 dl fullkornsvetemjöl (kan bytas ut mot vetemjöl)
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl russin
en halv dl pinjekärnor, alt. hackad sötmandel
Till formen
solrosolja
ströbröd
1 Sätt ugnen på 175 grader eller 150 grader varmluft.
2 Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
3 Skär äpplena i tunna, cirka 2 cm breda klyftor.
4 Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i en bunke.
5 Blanda i oljan, mjölken, citronskal och vaniljpulver.
6 Rör samman mjölsorterna, bakpulver och russin i en separat skål och blanda ner det i äggblandningen.
7 Rör till en jämn smet.
8 Häll smeten i formen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster.
9 Strö över pinjekärnorna.
10 Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
11 Låt den svalna innan du tar loss kanten.
Recept Mai-Lis Hellenius
Foto Ulrika Ekblom.