Apelsin- och rosmaringlacerat fläsklägg
Foto: Karin Wimark
Recept

Apelsin- och rosmaringlacerat fläsklägg

Är du trött på att ha skinka kvar i veckor efter jul? Testa att byta ut skinkan mot en saftig, urbenad lägg i år.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-11-21

När du väl kokt den, kan du griljera den som vanligt med senap, ägg och ströbröd. Vi glacerar den också med apelsin, svartpeppar och rosmarin. Syndigt gott!

1 kg rimmad fläsklägg, benfri
1 lök
2 morötter
2 palsternackor
3 lagerblad
svartpeppar, nymalen
1 dl apelsinmarmelad
1 kruka rosmarin

1. Koka fläskläggen med nätet kvar i vatten, lök, rotfrukter och lagerblad till innertemperaturen är 85 grader, cirka 1,5 timme.
2. Tag upp köttet och låt svalna något innan du torkar av det och klipper upp nätet. Den goda buljongen kan du sila och använda till härliga soppor framöver.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Skär ett rutmönster i svålen på läggen med en vass kniv och överös det med nymalen svartpeppar. Ställ in läggen i ugnen och låt svålen bli brun och frasig (cirka 10 minuter).
5. Tag ut och bred över apelsinmarmeladen och några kvistar rosmarin.
6. Ställ in köttet igen och låt det griljera ytterligare 10 minuter.
7. Låt svalna och skiva upp precis som julskinka.

Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-11-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas