Solgul soppa med torsk, lax och räkor. Servera med aioli och ett gott bröd.
8 portioner
Portionerna är generöst tilltagna.
800 g torskfilé, färsk eller tinad 600 g laxfilé, färsk eller tinad
1 purjolök
1 gul lök
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
3 tsk tomatpuré
2 tsk salt
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad basilika
5 dl torrt vitt vin
3 st fiskbuljongtärningar
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
4 dl vatten
2 pkt saffran
500 g räkor med skal alt 340 g skalade
ev 2 burkar (á 400 g) musslor
1. Skala och hacka gul lök. Skölj och strimla purjolök. Fräs dessa båda i smör till glansig färg i en stor gryta.
2. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, timjan och basilika och låt det fräsa med en kort stund.
3. Häll i buljongtärningar och vatten och låt koka ett par minuter.
4. Rör ner grädde, crème fraiche, vin, saffran och salt. Sjud i 15 minuter.
5. Skär fisken i kuber om 3×3 cm. Lägg dem i soppan och koka ca 5 minuter. För att undvika överkokta fiskbitar – ta upp en fiskbit och kolla när den är genomkokt.
6. Tillsätt till sist skalade räkor samt ev musslor och låt dem bara bli varma. De blir sega om de kokas med.
Recept: Else-Marie Ottersten