Vilt och svamp hör hösten till. Här en snabblagad gryta med älgskav, svamp och tranbär.
4 portioner
1 1/2 l (375 g) rensad, färsk svamp i skivor
smör till stekning
2 gula lökar
600 g fryst älgskav eller renskav
2 dl svampbuljong på tärning
10 torkade enbär
1 tsk färsk rosmarin
2 dl grädde
ev 2-3 tsk dijonsenap
1/2 dl färska eller rårörda tranbär eller lingon
salt och peppar
Till servering
ris eller pressad kokt potatis
grönsallad
1. Stek svampen i smör tills den får färg, det tar minst tio minuter. Hacka löken och låt den fräsa med svampen på låg värme.
2. Bryn älgskavet enligt anvisningarna på paketet. Lägg skav, svamp och lök i en gryta. Tillsätt buljong, krossade enbär och rosmarin. Låt koka på svag värme i cirka en kvart utan lock.
3. Tillsätt grädde och eventuellt senap. Smaka av med salt och peppar. Lägg i tranbär eller lingon strax före serveringen.