Torpet vaknar
Torpet. Foto: Ellen Forsström.
Leva & uppleva | Vår

Torpet vaknar

Våren är äntligen här och det är dags att öppna torpet. Sitta på verandan och njuta av spirande knoppar och ljuv fågelsång. Här delar Ellen Forsström med sig av sina bästa torpartips.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-04-20

Mitt i det åldrade, mossiga dyker det nya och spirande upp. Från knotiga grenar slår skira rosa och vita blommor ut. Fruktträden väcks till liv på ett nästan overkligt sätt.
Det spritter i hela naturen. Vitsippor och gullvivor lyser ikapp med vårsolen. Och så en fin dag i maj vecklar pingstliljorna, en gammal sort som stått länge på torpet, ut sina vita kronblad.

Sitta på trappan

Då är torpträdgården slösande vacker, så där enkel och tidlös som vi vill att den ska vara. Magisk i all sin anspråkslöshet. Nu kan vi bara vara, dra ett djupt andetag och låta axlarna sjunka ner. Sitta på trappan, vicka på foten, lyssna till humlesurr och känna doften av syren.

Se vad som kommer

Om du precis har köpt ett torp, vänta en säsong och se vilka växter som dyker upp. Det kan vara lokala sorter som på så sätt har ett extra värde. Ta vara på dem!

Enkla sittplatser

Man flyttar sittgruppen dit det är som vackrast just då. Det duger gott att komplettera med stolar inifrån om man plötsligt blir många till kaffet. Fast den allra mest använda platsen för kaffestunden är kanske ändå trappan, där man kan sitta och glo en stund och njuta av tystnad blandat med fågelkvitter.

Grönsaksland kräver skötsel

Det kan vara bra att begränsa sig så att det blir ett nöje och inte ett ”måste”. Lite potatis och några rader sallad kan vara trevligt, att få skörda egenodlat är ju härligt. Kanske några jordgubbsplantor kan rymmas också och lite rabarber?

Fruktträd ger karaktär

Om fruktträden är gamla och ger dåligt med frukt kan du plantera en tålig klätterros intill som får svinga sig upp och pryda grenverket med sin blomning.
Välj klätterväxter med ett naturligt uttryck, som honungsrosor och kaprifol. De doftar dessutom underbart.
Andra tåliga rosor som passar bra på torpet är vresrosor och pimpinellrosor. Samspela med det vilda.
Se vad som växter runt omkring, låt smörblommor, mandelblom och midsommarblomster vara med.

Välj växter som trivs

Välj växter som trivs med de förutsättningarna som finns på platsen, om det är fuktigt eller torrt, blåsigt, skuggigt eller soligt. Sätt mer av de perenner som visar att de trivs, det blir mycket enklare så.
Kanske räcker det att klippa gräsmattan närmast huset. Håll det enkelt! På torpet ska det kännas anspråkslöst, då blir det lättare att slappna av och komma in i »ta dagen som den kommer-känslan«.
Tomten behöver oftast inte planas ut, låt berg komma i dagen och lite mossa är bara mjukt att gå på.

Älskade pingstliljor

Pingstliljor är underbara. Poetnarcisser, det hör man ju på namnet hur romantiska de är, Narcissus poëticus.
Sorterna Recurvus och Plenus har odlats i torpträdgårdar sedan 1850-talet. De blommar ganska sent, i maj eller fram emot pingst. De har oftast vita kalkblad och en röd krans runt den korta, gula bikronan. Recurvus har bakåtböjda kalkblad, som pingstliljorna på torpet i texten. Det är en väldoftande sort.
Det finns även sorter med större blommor, som Actea, men de doftar inte lika mycket. Pingstliljan är en gammal kulturväxt. Den trivs i fuktig men väldränerad jord och vill gärna stå ifred utan att flyttas.

Text och foto Ellen Forsström

 

 

 

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-04-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas