Nyfikenhet är Peder Sjögreens ledstjärna. Varje dag vill han lära sig något nytt. Då passar Senioruniversitetet perfekt.
Peder Sjögreen kommer precis från en av tisdagsföreläsningarna som hålls på biografen Rigoletto när vi ses. Han försöker alltid att gå på föreläsningarna och då gäller det att hänga på låset eftersom de är så populära.
– Senioruniversitetet är en underbar idé och verksamheten blir bättre och bättre. Att det är en väldig spännvidd på ämnena tilltalar mig. Den här gången handlade det om ett fysikaliskt problem.
Finns i bakhuvudet
– Jag har hela tiden varit öppen för spännande förslag som råkat komma i min väg. Så var det även med Senioruniversitet. Första kursen jag fastnade för var Du som tror att du har glömt din franska. Alla vi deltagare tänkte nog att det skulle kännas lite trögt, som att börja från noll. Men läraren var mycket entusiasmerande och det visade sig att det du lärt som tonårig sitter kvar i bakhuvudet.
Ferrante på originalspråk
Efter sex terminer franska ville Peder Sjögreen testa något annat och valde Italienskt språkcafé. Han är styv på att läsa italienska, tog sig nyss igenom Elena Ferrantes böcker på originalspråket. Men det är som alla vet svårare att lätt och ledigt diskutera på ett främmande språk.
– Vi har jättetrevligt på språkcaféet. Det är jag och nio damer och vi pratar om mat, konst, litteratur, opera etcetra. Kultur har alltid varit ett stort intresse för mig – inte minst teater. Jag försöker se alla spännande föreställningar som sätts upp i Stockholm. Nyligen såg jag Stadsteaterns Spelman på taket. Den var så bra att jag fick lite ont i fingrarna efteråt för att jag applåderade så mycket.
Väldigt kunnig lärare
Mer kultur blir det med Levande jazzhistoria, även den kursen prisar Peder Sjögreen.
– Läraren är väldigt kunnig och ibland kommer jazzmusiker och spelar live för oss. Jazz är min generations musik. Det är härligt att fördjupa sig i ämnet och få svar på saker man undrat över.
Skulle göra många gott
Peder Sjögreen framhåller att på Senioruniversitet studerar du inte för att bli något utan för att det berikar din tillvaro.
– Jag har ett stort socialt nätverk och många intressen, så för mig handlar det inte om att Senioruniversitet varit en räddning. Men efter att ha tagit emot telefonsamtal på en hjälplinje vet jag att många pensionärer, speciellt män, får väldiga problem efter att de lämnat arbetslivet. Det skulle göra dem mycket gott att komma in i den här gemenskapen.
Text: Ingegerd Rönnberg
Foto: Ari Luostarinen