Sylvia Vrethammar: Musik är min passion
Sylvia Vrethammar. Foto Burkhard Dohm © manfred esser
Se & läs | Sylvia Vrethammar

Sylvia Vrethammar: Musik är min passion

Hon fann kärleken i Tyskland och fortsatte sin karriär där. Så deltog hon i tv-programmet Så mycket bättre och blev efterfrågad här hemma igen. Nu är Sylvia Vrethammar aktuell med nya cd:n Musik – och som underhållare på Veteranens hälsoresa till Turkiet i oktober.

Publicerad 2014-10-02

Skam till sägandes har jag aldrig sett Sylvia Vrethammar levande på scen, men däremot hört hennes musik och sett henne genom åren i olika tv-framträdanden.

Hon är en superprofessionell artist som turnerat i de flesta länder, i svenska folkparker, haft egna tv- och krogshower, blev känd som värdinna i Hylands Hörna under tidigt 70-tal, har en lysande karriär i Tyskland och växlar mellan jazz, samba, schlager, visor.

Vi ses i hennes och maken musikproducenten Alex Gietz vackra hem i den lilla byn Hornrath ett par mil från miljonstaden Köln i Tyskland.

Huset – med en böljande grön trädgård, omgivet av höga träd, planterade tujor, terrasser och en pool – ligger enskilt och har inga grannar. Det är stilla och rofyllt.

Utan överdrifter ett makalöst paradis.

– Ja, det är mitt paradis och bättre kan vi inte ha det. När vi flyttade ihop var det Alex som hittade huset, säger Sylvia denna glödande varma sommardag.

Sylvia är nästan i upplösningstillstånd eftersom hettan förstör alla försök till hårföning och makeup. Den rinner!

– Äsch, säger fotografen Burkhard Dohm och jag, du är jättesnygg! Och svetten syns inte på bilderna.

Sylvia Vrethammar tar väl hand om sig, äter förståndigt och gillar god mat.

– Hon är mycket duktig på att laga mat, inflikar maken Alex.

Figuren är perfekt och hon har sportat sedan barndomen med skridsko- och skidåkning, balett, jazzdans, uppvuxen som hon är i en familj som alltid sysslat med idrott och musik.

”Så tacksam över min uppväxt”

Det är sällsynt att en människa kan berätta om en lycklig och harmonisk barndom och uppväxt. Det kan Sylvia Vrethammar, ett av fem barn till undervisningsrådet Harald och pianopedagogen Britta.

– Jag är så tacksam över allt jag har fått av mina underbara föräldrar. Jag brukar stanna upp och tacka för det liv jag fått, säger Sylvia eftertänksamt.

Sylvia Vrethammar är en harmonisk kvinna och jag förmodar att hennes trygga bakgrund med allt stöd från föräldrar och fin syskonsamvaro har bidragit till det. När jag sitter i det stora ljusa vardagsrummet med vita soffor, öppen spis, piano, mörka ekskåp fyllda med minnen, utstrålar rummet lugn och harmoni.

– Jag är glad att du känner det, eftersom jag försökt arrangera det så i huset och trädgården, säger Sylvia och vi går ut och beundrar utsikten över träden som omgärdar den böljande gräsmattan.

Sylvia visar på ett träd ovanför poolen som hon planterat till minne av systern Gunnel. Här vid trädet brukar Sylvia tala med sin syster. Gunnel avled 2006 vid 65 års ålder i cancer, samma år som fadern Harald dog som 93-åring, glasklar in i det sista.

Det var pappa Harald som rådde Sylvia att efter studenten att utbilda sig till barnavårdslärare, ett yrke som hon blev klar med den 12 juni 1969.

– Min första singel Tycker om dig kom ut precis då och sedan dess har jag inte arbetat en enda dag i det yrke jag utbildade mig till. Hon sjöng under hela gymnasietiden – uppvuxen som hon var med musik i hemmet. Jazzmusiken kom från brodern Bosse, som sorgligt nog avled vid 42 års ålder 1980. Det klassiska arvet är från mamma Britta.

Sylvia deltog i musiktävlingar i Spånga (den tidens Idol), hade bandet Sylvie et les Seules och de spelade på dåtidens jet-set-fester, Strand Hotel, och bland annat en bjudning på Slottet där gamle kungen Gustaf VI Adolf hälsade på dem.

Kapellmästaren och musikarrangören Rune Öfwerman (1932-2013) fick ögonen och öronen på Sylvia, sedan hon också haft en tv-show och varit värdinna i Hylands hörna.

– Rune norpade mig till sin trio 1968 och vi spelade några dagar i veckan på Gyllene Cirkeln. Minns du Cirkeln?

Det var 60-talets och början av 70-talets ställe dit alla gick för att dansa, lyssna på jazz och titta på läckra killar. En rolig tid, erinrar jag mig.

Sökte en sångerska

Till Stockholm kom år 1970 presidenten för en internationell sångfestival i Rio i Brasilien och sökte på skivbolaget Sonet efter en sångerska. Rune Öfwerman som arbetade där, tipsade om Sylvia Vrethammar.

– När jag kom dit, kände jag mig genast hemma. Här har jag förmodligen levt i ett tidigare liv, säger Sylvia och undrar om jag tycker att det är en konstig sak att säga.

– Icke! Är du en känslig människa med stark intuition är detta naturligt, svarar jag.

Under det politiskt stränga och ensidigt tänkande 1970-talet fick Sylvia Vrethammar år 1974 en jättehit med Viva Espana som såldes i 800 000 exemplar i England, där den låg på hitlistan i sex månader.

– Det var en mycket känslig tid i Spanien och Viva Espana uppfattades som en hyllning till landets politik trots att den handlade om sol och glädje. Du vet ju hur det var i Sverige på 70-talet. Och när jag skulle göra en turné i England byggd på den här låten, efter all kritik jag fick i Sverige, inledde jag konserten i Birmingham med att sjunga No viva Espana.

– Pressen stod utanför min loge och min protest ledde till en första sida i Daily Mirror. I Sverige stod det ingenting, konstaterar Sylvia lugnt.

Med ledsnad i rösten och kroppen berättar Sylvia om hur DN:s kritiker Johan Croneman efter TV4-programmet Så mycket bättre år 2012 beskyllde Sylvia för att vara ovetande och okunnig om Francos dåvarande Spanien och krävde att hon, nu fyrtio år senare, skulle erkänna hur fel hon hade haft.

– Jag blev mest förvånad och chockad och visste inte vad jag skulle göra.

Det blev i stället kapellmästaren Rune Öfwerman, Sylvias manager under den tiden, som skrev ett svar om hur felaktigt det var att döma ut Sylvia Vrethammar för Viva Espana.

Samarbetet med Rune Öfwerman ledde så småningom till kärlek och giftermål, ett äktenskap som varade i tjugo år.

 

Från Albert Hall till Tyskland

Karriären blomstrade och höjdpunkten var när Sylvia sjöng till den välkände tyske kompositören och orkesterledaren Bert Kaempferts konsert i Albert Hall i London.

Lyckligt berättar hon att Bert Kaempfert sagt att ”så som Sylvia sjunger min musik ska det låta”.

Svenska schlagerstjärnor som Lill-Babs, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson sjöng ofta i Tyskland under en period och jag undrar hur det gick till när Sylvia senare också fick en tysk karriär.

– Det var tv-producenten Barbro Francke som tyckte att jag skulle vara Sveriges representant i en internationell musikfestival i Saarbrucken. Det var 1973 och därefter blev jag upptäckt i Tyskland. Jag hade egen tv-show och var gäst i varenda tysk tv-show.

 

Gav efter för passionen

När Sylvia var 45 år drabbades hon av den stora passionen. Hon skulle vara med i den tyske kompositören och orkesterledaren Heinz Gietz 60-årskonsert och blev presenterad för hans son Alex, som då var 32 år.

– Jag blev blixtförälskad. Det var något bekant över honom. Jag gick in i min loge för att lugna mig.

Alex Gietz berättar att hans far sa att han skulle hälsa på en svensk sångerska.

– Jag var inte ett dugg intresserad. En svensk schlagersångerska? Jag höll på med Heavy Metal.

Intresset vaknade emellertid, men det tog sex år innan de talade om sina känslor och beslöt sig för att flytta ihop. De var båda gifta vid den här tiden, och trots att Sylvia hade ett bra äktenskap med Rune Öfwerman, kunde hon inte motstå kärleken till Alex.

Sylvia har talat om hur svårt det var att skiljas eftersom hon tyckte så mycket om Rune, men hon såg ingen annan utväg.

När jag frågar vad som är det bästa med Tyskland, hennes andra hemland, ler hon och säger:

– Alex!

Den tystlåtne begåvade producenten, som likt ingen annan kan sköta tekniken vid Sylvias inspelningar enligt makan, har dragit sig tillbaka för att arbeta i studion på nedre våningen.

Den senaste gemensamma cd-utgåvan Musik på svenska och tyska, fyller Sylvia med en ofantlig glädje. Här har hon samlat musiker som Jan Lundgren, Magnus Lindgren, Mads Vinding som spelar musik av svärfadern, den kände kompositören och musikproducenten Heinz Gietz (1924–1989).

Sylvia har översatt de tyska texterna till svenska och det är ljuvlig musik i jazzbossastil.

Men på Sveriges Radio sa folk att ”det var fel format”.

Fel format? Vad är det? Det är bara att spela Musik.

Text  Kerstin Sedvallson

Intervjun är ett utdrag ur en längre intervju från Veteranen nr 6 2014. I tidningen kan du bland annat läsa om sorgen över barnlösheten och hur Sylvias karriär hindrades då en manlig artist blev besatt av henne.

Vill du inte missa någonting från Veteranen? Bli medlem i SPF! Veteranen är SPFs medlemstidning och alla medlemmar får Veteranen som medlemsförmån.

Du kan också välja att prenumerera på Veteranen. 

SYLVIA VRETHAMMAR

Ålder: 69 år
Familj: Maken Alex Gietz, musikproducent, och hans son Damien, 27 år, syskonen Gunnar, läkare, Ulla, som spelar cello, och de avlidna syskonens familjer.
Bor: I ett stort vackert hus i byn Hornrath nära Köln i Tyskland. Våning i Stockholm.
Gör: Sångerska. Aktuell med: Cd:n Musik på svenska och tyska med musik av svärfadern Heinz Gietz, som hade stora musikframgångar på 1950-60-70-talen och bland annat komponerade för den stora stjärnan Catarina Valente. Är med i Kalle Moreus tv-program i SVT i oktober. Deltar i Veteranens resa till Turkiet i oktober.
Gillar: Musik.
Gillar inte: Vapen.
Läser just nu: Om sångerskan Kristina Nilsson, som var farfars fars faster. Lyssnar på: Min egen musik eftersom jag övar inför konserter som jag ska hålla. Det är bland annat Champagne och Musik.
Mest stolt över: Min nya cd Musik.
Gör en ledig dag: Städar, fejar, simmar i poolen och arbetar i trädgården.

TVÅ  RÖSTER OM SYLVIA
Alex Gietz
,  make och musikproducent: – Sylvias mest betydande egenskap är att hon har en enastående personlighet. Hon är ingen som gör eller säger vad andra säger till henne – hon går alltid sin egen väg. Hon är också plikttrogen och ger alltid det hon lovat. Hon är en mycket vänlig och omtänksam person och säger aldrig ett ont ord om någon bakom någons rygg.  Hon kan aldrig »hata« någon. En av de mindre smickrande sidorna är att hon har stora problem med modern teknik, som hon vill använda men inte förstår hur. Men det gör ingenting eftersom jag hur som helst älskar henne så mycket.«

Jan Lundgren, jazzpianist, kompositör, musikproducent: – Jag har arbetat med Sylvia i nitton år. Hon är en sångerska med oerhörd bredd och spets. Hon har förmått att binda ihop jazz med schlagermusik och brasiliansk musik. På det sättet har hon lyckats skapa en egen stil. Hon är också en entertainer, sprungen av den gamla skolan. Sylvia är grundmusikalisk på ett sätt som är unikt och vittnar om att hon är uppvuxen med musik.  Hon vet mycket väl hur hon vill ha musiken,  som gör henne till den artist hon är.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas