Seniorens filmkritiker Jeanette Gentele har gått på bio första gången sedan coronan bröt ut. Så här skriver hon om den svenska filmhösten.
Nu har jag äntligen gått på bio för första gången sedan coronan bröt ut. Vi i publiken på biograf Grand blev placerade på gott avstånd från varandra. Då gällde fortfarande 50-personersregeln. Nu lär det blir tillåtet med 500 åskådare och kanske svårare att hålla avstånden. Eller kanske inte.
Jag vill under alla omständigheter varmt rekommendera filmen vi såg, Livets bästa år, Claude Lelouches uppföljare av kärleks- och succéfilmen En man och en kvinna från 1966 där en änka och en änkling träffas på sina barns skola och stor passion uppstår.
Lelouche gjorde en uppföljare tjugo år efteråt, men Livets bästa år utspelar sig alltså 53 år efter den första filmen. Jean-Louis Trintignant är 90 och Anouk Aimée 88 när de möts på ålderdomshemmet där han bor men precis lika vackra och charmiga som då. Hon minns medan han både minns och inte. Så rörande. På slutet får man följa med på en racerbiltur genom ett morgontomt Paris. En måste-se-film.
Blivit det nya sättet att träffas i grupp.
Varje september kallar Filminstitutet till en presentation av den svenska filmhösten. I år skedde träffen elektroniskt via Zoom hemma på datorn, vilket ju blivit det nya sättet att träffas i grupp.
25 nya svenska filmer står i kö för premiär i höst. Många dokumentärer blir det, bland annat om Greta Thunberg, den svenska begravningsindustrin, julpyntstillverkningen i Kina, surrogatmödrar i USA och flyktingströmmen i världen.
I den filmen lär alla känna igen sig.
Det bjuds också på flera påkostade barnfilmer. Bland spelfilmerna för vuxna märks David Färdmyrs gayfilm Are we lost forever? om en separation, Jon Blåheds Norrlandsepos Inland, Oscar Mellanders och Tord Danielssons skräckfilm Andra sidan om ett spökhus, komedin Se upp för Jönssonligan i regi av Tomas Alfredson och kärlekshistorien Tills solen går upp i regi av Peter Dalle med Mikael Persbrandt och Vanna Rosenberg i rollerna.
Själv ser jag mest fram emot Josephine Bornebuschs coronafilm Orca där vi får titta in i elva människor liv, spelad av lika många skådespelare under två dygn under karantänen. I den filmen lär alla känna igen sig. Premiär 30 oktober.
Jeanette Gentele
Seniorens filmkritiker