Roman:
Dubbelporträtt av Agneta Pleijel
Norstedts
Mars 1969. Den berömde konstnären Oskar Kokoschka har en utställning i London. Där blir han uppsökt av en ung man som vill att han ska måla ett porträtt av mannens mormor, deckardrottningen Agatha Christie. Mycket motvilligt möts de två åldrande kontrahenterna och av denna alldeles sanna historia har Agneta Pleijel skapat en oemotståndlig och lustfylld roman med kloka samtal om döden, kärleken och konsten.
Dokumentär:
Sundets röda nejlikor av Conny Palmkvist
Forum
Helsingörs Syklubb. Bakom namnet dolde sig en grupp danska motståndsmän som tillsammans med några svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda nästan 1500 danska flyktingar till Sverige. Året är 1944 och nazisternas grepp om Danmark blir allt hårdare. En enastående bok om mod och moral. Väl underbyggd, spännande och bitvis så gripande att jag fick tårar i ögonen och måste ta ett djupt andetag innan jag fortsatte läsa.
Thriller:
Änkorna av Pascal Engman
Bookmark
Det känns tryggt med Pascal Engman. För varje bok blir han bara bättre och bättre. Han förlägger handlingen nära verkligheten samtidigt som han driver upp tempot så det känns som man sitter fast i ett skruvstäd.
En IS-cell har aktiverats i Stockholm och polisinspektör Vanessa Frank tvingas in i en frenetisk kamp mot klockan. Den grandiosa, hisnande finalen är något av det mest spännande jag läst.
Klassiker:
Mio, min Mio av Astrid Lindgren och Johan Egerkrans
Rabén & Sjögren
En av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser kommer nu i nyutgåva med illustrationer i fyrfärg av Johan Egerkrans.
Han har lyckats fånga den blandning av hopp och vemod som genomsyrar boken. Historien handlar om föräldralösa Bo Wilhelm Olssons äventyr i Landet fjärran, där han träffar sin fader konungen och får i uppdrag att bekämpa den onde riddar Kato.
Om att vara liten, om ont och gott och kärlekens makt.
Biografi:
Carl-Gustaf Svingel av Ingrid Thörnqvist
Ekerlids
Carl-Gustaf Svingel växte upp som fattigt barnhemsbarn i Bohuslän, utpekad som utomäktenskaplig son till Gustaf V.
När han vid 79 års ålder dog i Berlin skickade kungaparet en krans till begravningen. Svingel hade gjort stora humanitära insatser.
Under kalla kriget hjälpte han många människor att ta sig ut ur DDR, däribland medlemmar av familjen Sommerlath. För första gånger berättar drottning Silvia om sina östtyska släktingars öden