”Min farmors berättelser inspirerade”
Foto: Moa Karlberg
Se & läs | PRISAD.

”Min farmors berättelser inspirerade”

PRISAD. Malin Nord får SVs författarpris på 50 000 kr för romanen Barmark. Hennes farmors berättelser och ensamkommande flyktingbarns situation har inspirerat henne.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-10-20

Det var en rörd Malin Nord som mottog Studieförbundet Vuxenskolans författarpris under en ceremoni på fredagen. Prisutdelare och ordförande i juryn var Nils Ingmar Thorell, ny ordförande för SPF Seniorernas Blekingedistrikt. Seniorens chefredaktör Gunilla Lindahl satt också med i juryn.

Sexton titlar ur årets skönlitterära utgivning var nominerade. Kriterierna för att bli nominerad är att personen är i början av sitt författarskap och att bokens handling utspelar sig på landsbygden i vid bemärkelse. Allt detta stämmer in på Malin Nord. Den prisade romanen Barmark, utgiven på Albert Bonniers förlag, är hennes andra bok. Hon debuterade 2012 med romanen Stilla havet som nominerades till Norrlands litteraturpris.

Malin är född 1973, hon kommer från Östersund men har bott i Stockholm i 20 år.
– Min stora längtan var att skriva om Jämtland och landskapet där eftersom jag flyttat därifrån.  Jag har tänkt mycket på vilka platser som uppfattas som centrum och periferi, och vad det innebär att beskriva en plats som man lämnat, säger Malin Nord.

Juryns motivering

På klar prosa väver Malin Nord skickligt en kvinnas flyktingberättelse som sträcker sig över fyra generationer. Med modet, drömmen, sorgen, saknaden, längtan, ångesten, skammen och glädjen som varp och inslag blir det en gobeläng att betrakta och reflektera över. Därtill är Barmark vackert paketerad.

Dölj faktaruta

Barmark spänner över flera generationer kvinnoöden. Den börjar med berättelsen om Signe som flyr från Norge över fjällkedjan till Sverige under andra världskriget. Hon är höggravid och lämnar sitt första barn Olav efter sig för att han inte skulle orka med strapatserna.

Före flykten frågar Olav: Du tappar väl inte bort mig mamma? Nej, mammor tappar inte bort sina barn, svarar Signe. Men det gör hon, Signe och Olav kommer aldrig att ses igen.

I Sverige föder Signe en dotter, Monika, som har en undanskymd roll i handlingen. Istället är det mötet mellan Signe och dotterdottern Anja som står i centrum. Dessutom skildras Anjas förhållande till sin dotter Hanne.
– Jag ville undersöka positionen där man är någons mor samtidigt som man är någons dotter. Det vill säga den punkt där dessa två erfarenheter sammanstrålar.

– Jag hade min farmor i tankarna när jag skrev boken. Jag älskade att höra hennes berättelser. Det handlade om hennes liv, hur hon träffade sin man och bosatte sig i Torsta i Ås. När min pappa var 16 år förlorade farmor både sin man och vuxna dotter i en bilolycka.

– För mig var det svårt att skriva min farmors historia men så hörde jag ett radioinslag i Jämtland om ensamkommande flyktingbarn. I programmet gjordes en parallell till hur flyktingmottagandet såg ut under andra världskriget och det satte igång mig. Så jag gjorde research för att få veta mer om vad som hände då.

– Min pappa fick läsa boken under resans gång. Det känns som jag förvaltat farmors minne. Kanske är det tack vare farmor jag blev författare, säger Malin Nord.

På frågan om hon har någon ny bok på gång, svarar hon:
– Jag skriver på något som kanske kan bli en bok, mer vill jag inte säga. Min fru och jag har på några få år fått tre barn så det får ta den tid det tar.

Text: Gunilla Lindahl

I juryn för SVs författarpris satt

Nils Ingmar Thorell, ansvarig för Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. John Hillstierna, chefredaktör tidningen Impuls och kommunikationschef, Studieförbundet Vuxenskolan. Gunilla Lindahl, chefredaktör, tidningen Senioren. Olav Magnusson, bokhandlare och styrelseledamot, SV Halland. Marianne Eckerbom, fritidspolitiker, regionfullmäktige (C). Stefan Löfgren, kulturkonsulent, Bygdegårdarnas Riksförbund. Anna Blomberg, mediestrateg och agronom, LRF Mjölk.

Dölj faktaruta
Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-10-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas