Man behöver inte ha dålig syn för att välja att lyssna på en ljudbok. Var tredje svensk läser ljudböcker regelbundet. Och att spela in dem är populärt bland landets skådespelare.
»Jag öppnade ögonen och såg rätt in i Ritvas bruna ögon…«
Skådespelaren Katarina Ewerlöfs varma mjuka stämma ljuder i rummet. Det är inget stort rum. Tvärt om. Det är mycket litet. Men där ryms ljudteknikern Magnus Lekberg och hans utrustning. Och i det lika lilla, och ljudisolerade rummet innanför sitter Katarina Ewerlöf själv bakom en mikrofon.
Hon läser högt ur manuset till Majgull Axelssons kommande roman Moderspassion. Den ska släppas som ljudbok i höst, samtidigt med den inbundna boken.
Det var inte så länge sedan som utbudet av lyssningsbara böcker bestod av bibliotekens talböcker för synskadade. Men under senare år har marknaden vuxit, och idag beräknas var tredje svensk regelbundet lyssna på ljudböcker. Undersökningar visar att många lyssnar på böcker medan de gör andra saker, som kör bil, pendlar, städar eller promenerar med hunden.
Och nya böcker kommer det hela tiden.
–Det är alltid någon bok på gång, säger Magnus Lekberg.
Bara här, i Frekvens studio på Södermalm i Stockholm spelar man in mellan 20 och 25 böcker om året. Bonnier är en av kunderna. Men de flesta skönlitterära förlag ger numera ut ljudböcker. Framför allt är det storsäljare man satsar på, så svenska deckare finns det gott om i ljudbokhyllan. Men du kan även hitta översatta titlar, facklitteratur, yogaböcker och självhjälpsböcker. Förlagen bestämmer om det är författaren själv eller en skådespelare som ska läsa in boken.
En roman tar ungefär en vecka att spela in, och som allra mest sitter man i studion i sex timmar under samma dag. För någon som blir trött av att läsa högt ur två barnböcker i sträck låter det väldigt ansträngande. Men Katarina Ewerlöf är ett proffs. Hon har läst in mängder av böcker, och till och med fått ta emot pris för »Sveriges vackraste röst«.
– Jag ser text som musik, säger hon. Olika författare har olika beats. Det gäller att hitta just den här textens unika rytm, så man kan jamma med författaren.
Hon menar att alla skådespelare vill spela in ljudböcker.
– Vi tycker att det är så otroligt roligt! Det är ett annat sätt att förmedla text. Mer meditativt än att stå på en scen inför publik.
Dörren öppnas och Johan Olkerud, även han ljudtekniker på Frekvens, sticker in huvudet.
– Nu får du njuta lite. Det är en väldigt bra bok, säger han.
– Ja, den bästa på länge, instämmer Magnus Lekberg.
Under själva inspelningen behöver han inte göra så mycket mer än att lyssna, och att markera var på inspelningen det kommer in oönskade ljud, som när Katarina Ewerlöf vänder blad, tar en klunk vatten, eller då de tar en paus för att kolla hur ett ord ska uttalas. Så både han och Katarina Ewerlöf hinner uppleva boken de spelar in.
– Det ger en extra dimension till boken, när man hör den läsas av någon annan, tycker Johan Olkerud.
Såväl inspelningsstudio som skådespelare kostar pengar. Därför är ljudböcker på cd förhållandevis dyra. Digitala ljudböcker, mp3-böcker, som man laddar ner till sin musikspelare är dock billigare. En mp3-bok kostar ungefär lika mycket som en tryckt bok.
En annan fördel med nedladdningsbara böcker är att de aldrig kan sälja slut, på samma sätt som tryckta böcker eller cd-böcker. Dessutom kräver de inga transporter.
»Jag ägnade en halv natt åt att försiktigt klippa bort den vita linjen…«
Katarina Ewerlöf forsätter läsa ur Majgull Axelssons manus. Hon gillar sitt jobb alldeles särskilt mycket när hon får spela in en bok hon själv tycker om.
– Det blir så mycket roligare då.
Frida Andersson Johansson, frida.johansson@veteranen.se
Foto: Jurek Holzer
Hon har förlorat synen men läser ändå
Kaartje Welin i Vimmerby är 90 + och har nästan förlorat sin syn helt. Men läser gör hon ändå. När Veteranen pratar med henne sitter hon precis och lyssnar på boken Högre än alla himlar av Louise Boije af Gennäs, men den är sådär tycker hon.
– Den är bra på sina ställen, men tråkig på vissa, för de tänker för mycket så det händer inte så mycket.
Det är Katarina Ewerlöf som läst in boken, och Kaartje tycker att hon läser ganska bra.
– Men jag tycker egentligen inte om kvinnliga uppläsare. Det passar inte för min hörselskada.
Hennes favorituppläsare är den numera avlidne Ulf Palme, som bland annat läst in Harry Martinssons Aniara. Han har även läst in en av Kaartjes favoritböcker, Nattens bröd, av den norske författaren Johan Falkberget. Den finns dock bara som ljudbok på biblioteket.
– Jag tycker om historiska berättelser där det händer mycket, säger Kaartje.
Frida Andersson Johansson, frida.johansson@veteranen.se
Foto: Jurek Holzer
Ljudböcker på nätet
Ljudböcker på cd kan du köpa i din vanliga bokhandel. Vill du köpa på nätet så är detta några av de sidor där du kan köpa ljudböcker på cd:
Bokus: www.bokus.com/ljudbok
Bokia: www.bokia.com
Adlibris: www.adlibris.se
Här är några av de hemsidor där du kan köpa och ladda ner mp3-böcker.
Adlibris: www.adlibris.se
Bokia.se: www.bokia.se
Bokus: www.bokus.com/mp3
Laudio: www.laudio.se
Load2hear: www.load2hear.se
Mobook: www.mobook.se
Muntligt: www.muntligt.se
Ljudböcker på biblioteket
Du kan låna ljudböcker på cd på biblioteket, precis som du lånar vanliga böcker.
Flera bibliotek erbjuder även möjlighet att lyssna på digitala ljudböcker strömmande via sina hemsidor. Du laddar alltså inte ner böckerna på datorn, utan lyssnar på dem ungefär som på en radiosändning via internet.
På biblioteket lånar man också ut talböcker, som är särskilt framställda för synskadade eller personer med andra lässvårigheter.
Taltidning
Du vet väl att du som är medlem i SPF kan få Veteranen som taltidning, på Daisy-skiva, om du har svårt att läsa den som vanlig tidning.
Tio-i-topplistan
Topplistan för ljudböcker (från Bokus.com, juni):
1. Sankte Per – Björn Hellberg
2. Helgonet – Carin Gerhardsen
3. Livet deluxe – Jens Lapidus (mp3 cd)
4. Livet deluxe – Jens Lapidus (cd-skiva)
5. Den femte årstiden – Mons Kallentoft
6. Viskleken – Arne Dahl
7. Spionen på FRA – Anders Jallai
8.Porto Francos väktare – Ann Rosman
9. Det fjärde offret – Mari Jungstedt
10. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann – Jonas Jonasson