Gunilla Lindahl är redaktionschef på Veteranen. Här tipsar hon om böcker med temat livets goda.
Leif Mannerström
Mannerströms viltkokbok
Norstedts, cirka 169 kronor
Vare sig man har tillgång till eget viltkött eller måste köpa det – alla har glädje av den här kokboken! Mästerkocken Leif Mannerström har börjat jaga på gamla dar och ger recept på riktig festmat av vilt. Här finns allt från helstekt fasan med calvadosgräddsås till hjortbiff Rydberg och gorgonzolaspäckad älgfilé. Mannerström tipsar om viltkryddningen som passar till allt: enbär, timjan, rosmarin, svart- och vitpeppar och lagerblad. Och så viltfonden som du kokar ihop själv på ben, lök, morot, palsternacka, äpple, purjolök, rotselleri och en knippe bouquet garni. Själv fuskade jag med färdigköpt viltfond till hjortfilésauté med enbärssås och det smakade riktigt gott. Mustig läsning!
Ingrid och Pelle Holmberg
Svampkokboken
Norstedts, cirka 119 kronor
Vi som älskar att plocka svamp vill gärna veta vad vi ska göra av den. Pelle och Ingrid Holmberg har lagat svamp på längden och tvären i 40 år och har massor av egna och andras recept att dela med sig av. Svampbuljong på torkad svamp, fisksoppa med eller utan fisk på sillkremla och mandelriska, laxdolmar med svart trumpetsvamp och svamplasagne, för att ta några exempel. Den som inte plockar egen svamp kan göra falska sniglar på champinjonhattar. Frystömmare!
Dag Sebastian Ahlander
Handbok för glada gubbar
Bonnier fakta, cirka 115 kronor
109 goda råd för att nå livets höjdpunkt är undertiteln till denna inspirationsbok, skriven av en levnadskonstnär och pensionerad ambassadör. Hans motto är att livet är bäst före 12 och efter 65. Det är en glättad bok, medger författaren och varför inte? Bra presentbok till en man som går i pension. Kanske får han sig ett gott skratt och en och annan tankeställare. Gubbigt, javisst!
Marie-Louise Douglas
Med känsla för antikt
Semic, cirka 139 kronor
Här är boken för alla som vill få tips på hur man använder antika möbler och föremål i modern inredning. Först får vi en stilhistorisk genomgång från rokoko och gustavianskt till art deco och funkis. Färgerna, mönstren, materialen och dekorativa detaljer för respektive epok listas. Sedan en genomgång av olika metaller som tenn, koppar och silver. Våra stora svenska porslinsfabriker har egna kapitel. Till slut följer en stilguide till hur du inreder med en blandning av gammalt och nytt. Snyggt och stilsäkert!