Visst är en riktig bok många gånger svårslagen, men den har fått stark konkurrens. Både mobil och surfplatta har flera fördelar.
Den traditionella pappersboken är behaglig att läsa och ofta enkel att ta med sig. Trots det har mobilen flera fördelar. För vissa kan den vara som ett komplement, för andra till och med en ersättare. Den som tycker att det är ansträngande att läsa på skärmen kan istället lyssna på ljudböcker i mobiltelefonen, där har utbudet blivit mycket stort den senaste tiden. Dessutom blir mobilen på det här sättet inte bara en elektronisk bok du kan ha med dig, utan en hel bokhandel eftersom du både kan lagra och köpa närmast obegränsat med böcker i en surfplatta eller mobiltelefon.
För att kunna läsa böcker på mobilens skärm krävs att du har en modern mobil med pekskärm, eller en surfplatta. Här koncentrerar vi oss på de vanligaste mobiltelefonerna och surfplattorna. I Ipad och Iphone, båda från Apple, fungerar det på ett sätt och i mobiler och surfplattor med Android (från Samsung, Sony, LG med flera) fungerar det på ett lite annat sätt.
läs och lyssna fritt
Utöver att köpa enstaka böcker kan du skaffa abonnemang från ett stort antal leverantörer som låter dig läsa och lyssna på ljudböcker till en fast månadskostnad. Då erbjuder den leverantören en app, som fungerar likadant i både Iphone, Ipad och Android.
Utbudet av böcker är mer eller mindre detsamma i de olika tjänsterna.
Första veckorna brukar erbjudas gratis, men sedan får man betala 169 kronor i månaden (Nextory är dock billigare än övriga) för att läsa så många e-böcker du vill och lyssna på de ljudböcker du vill ur respektive tjänsts sortiment. Det som skiljer de olika tjänsterna åt är framför allt vilka funktioner som erbjuds i e-bokläsaren. Det kan handla om möjligheten att göra noteringar eller byta typsnitt. Utbudet av böcker är mer eller mindre detsamma i de olika tjänsterna. Storytel har nyligen även börjat erbjuda ett eget format på böcker som ska vara mera anpassat för den här typen av konsumtion. Formatet är följetonger som inspirerats av dagens populära tv-serier och ska hålla spänningen uppe på ett helt nytt sätt. De kallas Storytel Original och finns bara där.
Olika e-boksabonnemang
Här är exempel på några av de e-boksabonnemang som finns.
Bookbeat
Pris abonnemang: 169 kr per månad.
För: Iphone/Ipad, Android.
Ger: Obegränsat med e-böcker att läsa och ljudböcker att lyssna på ur tjänstens sortiment.
Webbplats: www.bookbeat.com/se
Mofibo
Pris abonnemang: 169 kr per månad.
För: Iphone/Ipad, Android.
Ger: Obegränsat med e-böcker att läsa och ljudböcker att lyssna på ur tjänstens sortiment.
Webbplats: www.mofibo.com/se
Storytel
Pris abonnemang: 169 kr per månad.
För: Iphone/Ipad, Android, Windows.
Ger: Obegränsat med e-böcker att läsa och ljudböcker att lyssna på ur tjänstens sortiment.
Webbplats: www.storytel.se
Nextory
Pris abonnemang: 99/199/249 kr per månad.
För: Iphone/Ipad, Android.
Ger: Obegränsat med e-böcker och ljudböcker i alla abonnemangsnivåer. De dyrare adderar nyheter och affärslitteratur.
Webbplats: www.nextory.se
Köp e-bok till plattan
Du kan också välja att köpa böcker en och en, på samma sätt som du kan ladda ner en app till din telefon.
Det finns många olika leverantörer, bland annat de större bokhandlare som har butiker på internet, till exempel Bokus, Adlibris och CDon.
Ofta är det dock enklast att köpa e-boken i telefonens egen appbutik eftersom din telefon redan är förberedd för det och har alla program som krävs förinstallerade. I Iphone och Ipad ska du leta efter en app som heter Ibooks, där finns både ljudböcker och e-böcker att läsa på skärmen. I Android ska du söka dig till ikonen Play Böcker. Både i Iphone och Android finns gratisböcker, som gör att du kan prova utan att behöva betala något först.
Läsplattor mer anpassade
Digitala böcker kan man förutom i surfplattan även läsa i en läsplatta, speciellt framtagen just för böcker. De har än så länge inte blivit lika populära i Sverige som surfplattorna, men bokhandlaren Adlibris med sin webbutik erbjuder en egen, kallad Letto. Specialiserade läsplattor som denna kan inte laddas med böcker på samma sätt som surfplattor, men de har däremot fördelen att skärmen är mer vilsam för ögonen att läsa från och batteritiden är bättre. Adlibris läsplatta Letto kostar cirka 1 000 kronor.
Ta hem biblioteket
Att läsa elektroniska böcker på telefonen eller surfplattans skärm kan kosta, men det kan också vara helt gratis. Att låna e-böcker på biblioteket är gratis. Du behöver inte ens gå till biblioteket, utan kan ladda ner boken från bibliotekets hemsida. Därmed har du hela utbudet tillgängligt oavsett om du sitter hemma i soffan, är på semesterresa eller väntar på bussen. Det enda som krävs är att din mobil eller surfplatta har tillgång till internet.
Nyutgivet dominerar
Utbudet som är tillgängligt inkluderar klassiker av till exempel Selma Lagerlöf, Jan Myrdal och Stagnelius, och samlingarna fylls löpande på med nyutgivna titlar. I nuläget finns drygt 13 000 titlar på svenska tillgängliga. På topplistorna över de mest utlånade böckerna är det nyutgivna titlar som dominerar.
Du behöver alltså inte göra något för att lämna tillbaka e-boken när lånetiden är slut
När biblioteken lånar ut elektroniska böcker på det här sättet är de tvungna att skydda boken från kopiering. Gentemot författare och förlag måste de alltså garantera att det är just ett lån och att du som kund inte kan behålla boken efter lånetidens slut. Därför måste du innan du kan ladda ner din första bok dels skapa ett konto hos ditt lokala bibliotek, ladda ner en bokläsningsapp och sedan skaffa ett Adobe-ID-konto som sköter kopieringsskyddet så att böckerna bara lånas och blir oläsliga när lånetiden gått ut. Du behöver alltså inte göra något för att lämna tillbaka e-boken när lånetiden är slut. Givetvis kan du låna om en bok precis som vanligt om du inte hunnit läsa klart den.
Svårast första gången
Du behöver bara göra de här inställningarna första gången du lånar en bok. Sedan är allt förberett för att du i framtiden ska kunna låna böcker med bara ett par klick var du än är. Tycker du att det verkar svårt är vårt råd att du tar med dig surfplattan eller mobiltelefonen och ber om hjälp på ditt bibliotek.
Så lånar du:
- Se till att du har ett bibliotekskort med pinkod. Om du inte redan har ett kan du skaffa ett vid ditt lokala bibliotek. De kan även berätta mer om e-böckerna och hjälpa dig.
- Skaffa ett konto hos Adobe, ett så kallat Adobe-ID genom att gå till adobe.se, klicka på ”Logga in” och sedan på ”Skaffa ett Adobe ID” under inloggningsrutan. Det här kontot behövs alltså tillsammans med ditt lånekort för att hantera dina boklån.
- Ladda ner den app som behövs för att läsa låneböcker. För Iphone och Ipad rekommenderas Bluefire Reader och för Android rekommenderas Aldiko Book Reader. Appen laddar du ner från appbutiken i din telefon/surfplatta.
- I appen ska du sedan logga in med ditt nyskapade Adobe ID.
- För att börja låna böcker går du in på ditt biblioteks hemsida, loggar in med ditt bibliotekskort och pinkod samt lånar och laddar ner de böcker du önskar.
Text: Erik Mörner, Tidningen Mobil
Du kan läsa fler tips och tester av mobiler, surfplattor och tillbehör i tidningen Mobil och på www.mobil.se